Odgoj arhitekta kao građanina

arhitekt Jason Coomes/Rural Studio
razgovarali Archisquad

 

Razgovarali u Zagrebu 9. svibnja 2007.


Prije petnaestak godina bilo je teško zamisliti da će izvanstrujaški arhitektonsko-edukacijski program Rural Studija, koncipiran duboko na Jugu SAD-a, postati jednim od glavnih izvoznih proizvoda američke arhitektonske prakse na svjetskim bijenalima. Recentni primjer bio je prošlogodišnji Venecijanski bijenale. Danas Rural Studio, poslije Harvard GSD programa, glasi za najpoznatiju školu arhitekture u SAD-u, a njegovo područje djelovanja – ruralna zajednica zapadne Alabame – postaje svojevrsna meka i arhitektonski Disneyland.
 

Posebnost tog programa visoka je razina predanosti u prenošenju ideje održivosti smislenog životnog standarda, društvene odgovornosti profesije te osvještavanje studenata. Nasuprot činjenici što arhitekturom dominiraju superstarovi, filozofija je Rural Studija zamijenila arhitektonski ego suradnjom. Praktično je  iskustvo izgradnje kroz dijalog i interakciju sa članovima zajednice osnovna edukativna metoda, bilo da se radi o eksperimentalnim obiteljskim kućama ili složenijoj javnoj infrastrukturi.


ORIS: Prvi puta smo se susreli s radom Rural Studija tijekom Arhitektonskog bijenala u São Paulu, u Brazilu  2005. godine. Hrabrost američkog odabira nacionalnog predstavnika, među svjetski etabliranim arhitektonskim praksama, ostavila nas je bez riječi. Vjerujete li da u današnje vrijeme društveno angažirana arhitektura uspijeva prodrijeti u arhitektonski mainstream?
 

Jason Coomes: Mislim da to želi. Postoje mnogi arhitekti koji uistinu govore o najvišim težnjama, o onome što bi napravili ili što bi mogli napraviti, no svatko treba zarađivati za život. Jedinstvenost Rural Studija leži u činjenici da je njegov osnivač Sambo Mockbee bio zaista angažiran i riskirao da postigne ono u što je vjerovao. I to se isplatilo, njegova je romantična ideja očito osvojila srca i imaginaciju ljudi, ne samo u Americi već i diljem svijeta. Da, mislim da uistinu obuhvaća najviše ideale arhitekture u Americi; barem na način na koji se prakticira na Jugu s kojega potječem.