Arhitekturom propitujemo odnos izgrađenog okoliša i prirode


arhitekt Einar Jarmund/ Jarmund/Vigsnæs AS Architects
razgovarali Andrija Rusan, Jasminka Rusan

 

Razgovarali u Oslu 17. prosinca 2010. 

 

Arhitekti Jarmund/Vigsnæs fokusirani su na projekte koji imaju potencijal za stvaranje iznimne i značajne arhitekture, najčešće usko vezane uz prirodu gdje prevladava oštra klima. Oni istražuju moderne mogućnosti na senzualne i taktilne načine, tražeći pravi karakter za određeno mjesto i namjenu. Jasne i razumljive strategije nastoje postići rezultate koji su vidljivi i upečatljivi. Veći su projekti najčešće rezultat pobjedničkih rješenja na natječajima, a manji nastaju na temelju preporuke bivših klijenata i izgradnji.

 

ORIS: Ako bacimo pogled na vaše biografije, vidimo da ste svo troje studirali na Arhitektonskom fakultetu u Oslu. Håkon Vigsnæs je potom proveo jednu godinu na AA-u, radio je i kod Sverrea Fehna. Alessandra Kosberg bila je vaša učenica, zatim vam se pridružila 1997. i nakon nekog vremena postala partnerica u uredu koji ste osnovali vi i Håkon. Vi ste ma­gistrirali na University of Washington u Seattleu. Kako biste opisali te godine učenja?

 

Einar Jarmund: Ja sam 1987. diplomirao u Oslu. Poslije toga otišao sam u Seattle, u Sjedinjenje Američke Države i dobro je što sam otišao iz Osla, jer je krajem osamdesetih ovdje vladala sumorna atmosfera. Bilo je dobro iskustvo provesti gotovo četiri godine na ame­ričkoj Zapadnoj obali, prije nego što je i ostatak svijeta otkrio Seattle. Posebno je bilo zabavno biti tamo u ranim fazama grungea, a i izuzetno sam cijenio običnost Seattlea. Håkon je otišao na AA u London, Peter Salter mu je bio učitelj. Salter je napisao knjižicu Intuition and Process koju je AA izdao krajem osamdesetih, a koja je bila važna za nas i naše rasprave.