Svjetlo i tama, zvuk i tišina

autor Peter Kubelka
razgovarao Željko Luketić

 

Razgovarali u Zagrebu 27. rujna 2014.

 

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 fps, kao posljednja filmska manifestacija nekoć vibrantnoga Studentskog centra, obilježio je u rujnu desetu obljetnicu. Kako mu i priliči – jer inače ne bi izdržao sve te godine – slavlja i pompe su izostale, no zato je opet prikazano puno dobrih filmova, postavilo se koje autoreferencijalno pitanje i pozvani su gosti koji imaju što pokazati. Nimalo slučajno, jedan od njih bio je i čuveni austrijski filmaš Peter Kubelka. Nakon njegova izuzetno dobro posjećenog i primljenog kinopredavanja u sklopu projekta Monument Film, vidjelo se i zašto: rijetko tko od nazočnih mogao je ostati ravnodušan nad eksperimentom koji uključuje dva radikalna filma, Arnulf Rainer (1960.) i Antiphon (2012.), projicirana istodobno, a potom i izlaganjem samoga autora, inače gorljivog zagovornika analogne filmske vrpce i njenog statusa kao medija jedinstvenih i neponovljivih zakonitosti. ¶ Peter Kubelka pritom je u komunikaciji s publikom rječit i slikovit, verbalan i neverbalan, strog, ali i opušteno duhovit. Ovaj film potpuno je bezopasan. Omanji motor ne proizvodi više buke od njega, kazao je najavivši jedan od najradikalnijih eksperimenata u povijesti filma, kako u pogledu slike, tako i tona, a publika, znajući što joj se sprema, slatko se nasmijala i zapljeskala. Upravo zahvaljujući 10 godina 25 fps-a, u dvorani nije bilo putnika namjernika, ni onih koji su zalutali. Ovaj festival svoju je publiku dobro odgojio. Kubelka je u Zagrebu rado viđen gost, znan po svojim predavanjima o metričkom filmu, kulinarstvu i drugim za filmaše bitnim stvarima. Njegova nazočnost jubilarnom izdanju festivala priznanje je upornosti i tvrdoglavosti samih organizatora, jer upravo su oni najveći sljedbenici izvornih Kubelkinih stajališta: film se uvijek prikazivao s originalnoga formata, radikalno i bez ustupaka. Analogija se voljela i još se jako voli.

 

ORIS: Ovo nije Vaše prvo gostovanje na Festivalu 25 fps. Festival bilježi desetu obljetnicu postojanja. Što mislite o njemu?

 

Kubelka: Ne volim festivale pa ih posjećujem samo ako je to jedina mogućnost da se prikažu moji filmovi. Ovo je jedan od boljih festivala jer nema tako puno filmova i više je izbor određenog pravca, što je divno. Ovaj se festival također usredotočio na avangardu i analogno kino, koje je meni osobno glavni motiv u radu.