Vitalnost razmišljanja

autori ¿BTBW/Architecture
razgovarali Divna Antičević, Maroje Mrduljaš

 

Razgovarali u Vilafranci del Penedès 28. studenog 2014.

 

Povjesničarka umjetnosti Alicia Guerrero Yeste i arhitekt Fredy Massad zajednički promišljaju arhitekturu od 1996. godine, kada su osnovali ¿btbW/Architecture. Izrasli iz specifičnog konteksta suvremene španjolske i katalonske arhitektonske kulture, između ostalog obilježene i dinamičnom publicističkom scenom, Yeste i Massad jedni su od onih rijetkih intelektualaca koji žive od podučavanja i beskompromisnog prakticiranja kritike. Zainteresirani za arhitekturu kao disciplinu ukotvljenu u društveni kontekst, s jednakom preciznošću raščlanjuju fenomene sasvim različitih predznaka poput spektakularizacije arhitekture i trenda nove skromnosti. Svjesni potrebe što šireg dosega kritike, koriste sve raspoložive medije i obraćaju se različitim publikama. U svojim analizama široko zahvaćaju učinke i interpretacije arhitekture kako bi doprli do idelogije koja iza nje stoji, no također ostaju vjerni temeljima discipline i njenim trajnim vrijednostima.

 

ORIS: Kombinirate podučavanje i opsežni kritički rad. Što predajete na Fakultetu?

 

Fredy Massad: Kolegij koji podučavamo na Arhitektonskom fakultetu Međunarodnog sveučilišta u Kataloniji (uic) u Barceloni istražuje različite aspekte i situacije koje oblikuju današnji globalni arhitektonski scenarij. Cilj je kolegija studentima dati kritičku perspektivu ovog konteksta tako da mogu razviti vlastite pristupe i dosljedne intelektualne resurse kako bi mogli interpretirati dinamiku koja ga okružuje kao i nove dolazeće fenomene.

 

Alicia Guerrero Yeste: Naš je ključni cilj naučiti ih analizirati i u njih ucijepiti uvjerenje o potrebi discipline, ozbiljnosti i dosljednosti prilikom svake rasprave o arhitekturi ili formiranja mišljenja o arhitekturi. Nakon eksplozije digitalnih medija, kvaliteta i dubina kritike vidno je opala, čak i u uglednim časopisima. Često se samo reproducira opis projekta koji je poslao arhitektonski ured i ne upušta se ni u kritiku niti u daljnju analizu projekta... Čini se da se sve pretvorilo u zabrinjavajuću vrstu marketinga ili pr-a tako da mi osjećamo da je nužno poticati studente da čitaju između redaka svake izjave, interpretiraju tekstove, ne uzimaju stvari doslovno te da se ne daju zavesti na prvi pogled. Naš se kolegij bavi širom analizom društva i kulture te njihovim utjecajem na arhitekturu u danom trenutku. U svakom ocjenjivanju studente potičemo da u pisanju razviju vlastite koncepte te inzistiramo na njihovoj pažljivoj argumentaciji.

 

Fredy Massad: Posljednji rad koji moraju napisati ocjena je samog kolegija te osvrt na ono što su naučili. Ohrabrujuće nam je uvidjeti kako većina priznaje da su bili prilično naivni u pogledu arhitektonskog scenarija, njegovih strategija i dinamika prije pohađanja kolegija te kako im je kolegij pomogao u povećanju svjesnosti.