Sklad između riječi i slika

arhitekti Luis Fernández-Galiano
razgovarao Andrija Rusan

 

Arhitekt, pisac, izdavač i urednik, kustos, učitelj i pedagog, kulturni agitator. Opisati Luisa Fernándeza-Galiana kao jednu od vodećih ličnosti globalne arhitektonske misli može biti sažetak svega gore navedenog (a i ponešto više), aktivnosti koje neumorno obavlja, ili može biti najjednostavniji način potvrđivanja uglednog položaja koji je ova razborita i meditativna ličnost postigla tijekom godina. Njegova sveprisutna aktivnost i povlašteni plato, s kojega promišlja ne samo arhitekturu, nego i razotkrivajuće trendove, promjene i društveno-političke događaje, opetovano okreću razgovor s njim u napad na rizike i prilike sadašnjeg trenutka; sirov, iako prosvjetljujući, termometar suvremenosti.

 

ORIS — Čuo sam da se dio Vašega školovanja odvijao u Velikoj Britaniji i da Vam je to iskustvo omogućilo da dosegnete šire i globalnije razumijevanje svijeta od samog početka.

 

Luis Fernández - Galiano — Doista, proveo sam dvije godine u Velikoj Britaniji, na stipendiji Zaklade Juan March na Atlantic Collegeu u južnom Walesu, međunarodnoj instituciji s dvjestotinjak studenata iz gotovo pedeset različitih zemalja. Budući da se nalazi na Bristolskom kanalu, dio je mreže postaja obalne straže, jer su tamo uobičajene jake plime, kao i pomorske katastrofe. Studenti i sami profesori aktivno su pomagali kod pomorskih zadataka, sudjelujući u aktivnostima koje su sezale od crtanja zodijaka do poslova spašavanja. Atlantic College slijedio je viziju njemačkog pedagoga Kurta Hahna koji je smatrao da sve školovanje mora objediniti intelektualne aktivnosti i praksu, čak i ako je to značilo povremeno riskiranje. Jedinstveno kod tog fakulteta bilo je da ga je u svoje vrijeme promovirao nato, pod egidom tranzicijske suradnje u kontekstu hladnog rata i s namjerom integriranja budućih elita zapada.