Amnestija modernog projekta

arhitekti NL Architects, XVW architectuur
projekt DeFlat Kleiburg, rekonstrukcija stambene zgrade, Amsterdam, Nizozemska
napisao Vedran Mimica
 

 

NL Architects nastoje katalizirati urbani život. Ured je u stalnoj potrazi za alternativnim načinima življenja i rada. Kako možemo intenzivirati ljudsku interakciju?  

 

Bijlmermeer je stambeni kompleks, inspiriran načelima CIAM-a, koji je šezdesetih godina projektirao tim arhitekata iz Odjela za urbanizam u Amsterdamskom odjelu za javne radove pod vodstvom Siegfrieda Nassutha. Projektom je predviđena izgradnja 40 000 stanova od kojih bi 90 % trebalo biti realizirano kao visokogradnja proizvedena na industrijski način.   

 

Gradnja Bijlmermeera započela je 1966. na polderu u blizini Amsterdama. Zamišljen je kao jedinstveni projekt mastodontskih dimenzija, temeljen na ponavljanju iste stambene tipologije. Vjerovalo se u poslijeratno preoblikovanje europskih gradova odozdo prema gore, naglašavajući pritom prostorne mogućnosti heksagonalne otvorene rešetke u kojoj su svi sadržaji međusobno odvojeni, ali idealno pozicionirani. Ta je rešetka omogućavala svakom stanu dnevno svjetlo, dok je vanjski koridorski sustav osiguravao prirodno provjetravanje. Stanovi su bili namijenjeni novoj obrazovanoj srednjoj klasi, svi su bili jednake kvalitete, a svaki bi stanar, u idealnim okolnostima, imao iste stambene uvjete kao i ostali susjedi.