Prostor za učenje i stvaranje zajedništva

arhitekti x3m
projekt Osnovna škola Žnjan - Pazdigrad, Split, Hrvatska
napisao Tadej Glažar

 

U nizu nekih iznimnih školskih zgrada koje su u posljednjih dvadesetak godina realizirane u Hrvatskoj, prošle godine otvorena Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad u Splitu donijela je novu dimenziju istraživanja i širenja mogućnosti arhitekture koje nudi tipologija školske zgrade kao javne građevine i institucije.
 

Projekt Mirele Bošnjak, Mirka Buvinića i Maje Furlan Zimmermann te njihovih suradnika ove je godine primio prestižnu nacionalnu nagradu Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, a potrebno je, dakako, naglasiti da čestitke idu i žiriju koji je prepoznao inteligentne aspekte projekta, kao i investitoru koji je projekt i ideju o širem značenju škole i njezina prostora prihvatio i izgradio.

Nažalost, to je prva novoizgrađena osnovna škola u Splitu u posljednjih 26 godina, iako se grad u tom razdoblju bitno proširio. Rad na realizaciji škole, koji je počeo još 2009. godine, zbog različitih je birokratskih prepreka bio dugotrajan i naporan za arhitekte. Možemo zamisliti koliko bi Splićani bili sretniji da su proteklih godina imali priliku izgraditi koju školu više i to u suradnji s dobrim arhitektima.