Dvadeset godina trajnosti i transformacije

napisala Vera Grimmer

 

Promišljati objektivno fenomen Oris, a pritom pripadati njegovu unutarnjem krugu, nije jednostavno, a možda ni moguće.
Ono što je započelo kao ideja nekoliko prijatelja entuzijasta – Andrije Rusana, Damira Fabijanića, Sanje Filep, Ante Nikše Bilića i Ante Rašića – preraslo je tijekom 20 godina postojanja u kompleksni pothvat koji osim osnovnog časopisa za arhitekturu i kulturu obuhvaća i veliki zagrebački simpozij Dani Orisa, uz manje, u gradovima kao što su Dubrovnik, Poreč, Mostar, Lošinj, Ljubljana i Beograd.

Održani su i specifični Dani Orisa – španjolski, finski, japanski, portugalski i francuski. Tijekom vremena Oris je ugostio više od 300 predavača među kojima i više dobitnika nagrade Pritzker: Glenn Murcutt, Rafael Moneo, SANAA, Álvaro Siza i RCR arhitekti. Od 2015. godine postoji i forum Oris – Kuća arhitekture s raznovrsnim programom izložbi, predavanja i prezentacija.

Nakon prve izložbe s radovima Orisu bliskih arhitekata iz Hrvatske i svijeta, otvorene 30. 1. 2015., uslijedilo je još 30-ak izložbi, ponajviše arhitektonskih, ali i umjetničkih, a svaka je izložba popraćena i manjim katalogom.

Izdavačka djelatnost proširena je i na publiciranje knjiga s arhitektonskom tematikom (Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti, Randić & Turato: Arhitektura tranzicije, Arhitektonski vodič Zagreb 1898. – 2010., Kontinuitet modernosti, Dva arhitekta, Slike po Ivanu, Bruno Milić – Otkrivanje umjetnika, sjećanje na arhitekta, Jagoda Buić – L'Equilibrio asincrono, Proarh te osobito vrijedno izdanje Transcending Oppositions – Tadao Ando's Recent Works realizirano u bliskoj suradnji s Tadaom Andom).