Razumijevanje arhitektonske stvarnosti

Radionica Ureda RCR Arquitectes
napisao Jaume Prat Ortells

 

Arhitektonski ured RCR Arquitectes povezan je s gradom Olotom, gdje je i započela karijera njegovih arhitekata i gdje se već dugi niz godina nalazi najveći dio njegova opusa.

Sve do izgradnje sustava tunela koji ga povezuju s Barcelonom, Olot je bio razmjerno nedostupan gradić što je većini javnosti onemogućavalo pristup njegovim sadržajima.
Komunikacija po kojoj je arhitektonski ured poznat polazi od te činjenice i temelji se na strogo nadziranim objavama, preciznim i sažetim radovima, probranim crtežima i fotografijama snažnog poetskog naboja koje povezuju arhitekturu s jedinstvenim mjestom koje će malo tko ikada posjetiti. Ured se proslavio stvaranjem priče o zbirci projekata. Pozadinske informacije bile su nedostatne ili nisu postojale.

Ured je bio smješten na prvom katu zgrade u samom centru grada i nisu ga običavali otvarati za posjetitelje. Bio je na glasu kao hermetičan. 

Zahvaljujući preseljenju ureda u prostor Barberí, bivšu talionicu koja se smjestila između dviju prostranih gradskih ulica, i izgradnji pristupnih tunela Olotu, RCR drastično mijenja svoju komunikacijsku politiku.

Na prvom katu prostora Barberí smjestio se glavni dio proizvodnje ureda, čime je prostor prizemlja postao slobodan i otvoren za javnost. Tada je započelo i održavanje radionice o arhitekturi i krajoliku. 

U tom kontekstu radionica je RCR-u donijela te i dalje donosi brojne novitete. Istaknut ćemo tri najvažnija.