Kontinuirani interijer

arhitekti Idis Turato
projekt Bazen Vukovar, Borovo naselje, Vukovar, Hrvatska
 

 

Bazen Vukovar smješten je na mjestu starog, u ratu porušenog otvorenog plivališta u Borovu Naselju. Rad na projektu započeo je još 2004. godine, a tijekom 13 godina projekt se razvijao, izmjenjivao, gradio, rušio, zaustavljao pa ponovno pokretao, dovršavao i probno testirao, da bi 2017. zgrada konačno bila otvorena za javnost. 

 

Nekadašnji srušeni bazen u Borovu Naselju nije bio samo sportski rekreativni centar, nego i mjesto susreta, upoznavanja i druženja Vukovaraca i njihovih gostiju, koji bi dolazili na ljetovanja u ravnu Slavoniju. Na mjestu nekadašnjeg plivališta zatečena je potpuno devastirana pravokutna parcela, pozicionirana unutar definirane sportske zone; s južne strane nalazi se velika sportska dvorana, a sa sjeverne teniski centar s otvorenim terenima te nogometno igralište s pratećim sadržajima. 

 

Novi Bazen Vukovar projektiran je kao kompaktna građevina s različitim sadržajima i programima vezanim uz vodene sportove. Zgrada bazena složena je konstrukcija i heterogen sklop koji se istovremeno otvara, zatvara, prilagođava, diže, spušta, lebdi, uranja, pretapa se i komunicira sa svim svojim korisnicima. Sportašice i sportaši, plivačice i plivači, vaterpolisti, sinkronizirane plivačice, amateri, rekreativci, neplivači, osobe s posebnim potrebama, kupači, navijači klubova i ljubitelji vodenih sportova mogu na autonoman i specifičan način koristiti – te korištenjem ciljano programirati – ovu složenu građevinu. Različiti ulazi, prolazi kroz zgradu, pasarele, trijemovi, predvorja, dvorane i prostorije sklapaju se u projektirane tokove i prolaze definirane različitim režimima korištenja. Kuća se ekspresivno, ali ciljano, oblikuje i prilagođava različitim korisnicima.