Konvergencije - o realizaciji tržišne vrijednosti avangardne umjetnosti

napisao Velimir Šonje

 

Ove godine obilježit će se trideset godina od pada Berlinskog zida. U proteklih trideset godina tržišna integracija istoka i zapada Europe pokazala je svoju moć. Ekonomisti takve razvojne procese nazivaju konvergencijama
 

Očekivali bismo sličan razvoj u umjetnosti. Trideset godina trebalo bi biti dovoljno za razotkrivanje lokalnih umjetničkih vrijednosti i njihovo predstavljanje svjetskoj publici. Trideset godina za prilagodbu kanala distribucije umjetnina i onoga što ekonomiste najviše zanima – tržišne vrijednosti, odnosno cijena, trebalo bi biti dovoljno. 
 

Međutim, razotkrivanje estetske i dublje društvene vrijednosti nekog umjetničkog smjera ili razdoblja traži mnogo vremena. Sporiji procesi tržišne integracije i cjenovne konvergencije u umjetnosti nisu neočekivani u usporedbi s tržišnom integracijom i konvergencijom istoka i zapada Europe u drugim područjima.
 

Ovaj tekst polazi od pretpostavke da se pred nama nalazi segment suvremenog umjetničkog stvaralaštva u kojem tek slijedi završni čin razotkrivanja vrijednosti.