Nadilaženje fizičke dimenzije

arhitektonski ured GEplus arhitekti
projekt Stadion Luke Šokčevića Šaljapina, Gunja, Hrvatska
 

 

Velike su poplave u svibnju 2014. godine pogodile istočnu Slavoniju uzrokujući nezamislivu štetu na infrastrukturi, između ostalog i nogometnoj. Suradnjom Hrvatskog nogometnog saveza te svjetske (FIFA) i europske (UEFA) nogometne federacije prikupljena su sredstva za obnovu. Osim rekonstrukcije pet nogometnih igrališta u Posavskim Podgajcima, Drenovcima, Račinovcima, Strošincima i Gunji, obnova je uključivala i izgradnju novog stadiona u Gunji koji je, osim funkcionalnog, trebao imati i simbolički značaj te predstavljati svojevrsnu krunu cjelokupne obnove uništene nogometne infrastrukture.

 

GEplus arhitekti, kao tim stručnjaka za rad na nogometnoj infrastrukturi, odabrani su za izradu projektne dokumentacije.

 

Projekt obnove podijeljen je u dva dijela. Prvi dio obuhvaćao je četiri igrališta, a drugi, zasebni projekt, izgradnju stadiona i obnovu pripadajućeg nogometnog igrališta u Gunji. Za razliku od spomenuta četiri igrališta gdje se prvenstveno radilo o obnovi, kod stadiona u Gunji izazov i konceptualni fokus bio je na redefiniranju tipologije malih nogometnih stadiona u manjim urbanim sredinama. Polazišne osnove za projektiranje ovog stadiona istovremeno su i funkcionalne i simboličke.