Razumijevanje društvenog konteksta

autori Comunal: Taller de Arquitectura
projekti Društveno proizvedeno stanovanje, Meksiko
 


Dobitnik nagrade Architectural Reviewa za mlade arhitekte, studio Comunal: Taller de Arquitectura ističe se svojim projektima vježbi društveno proizvedenog stanovanja nastalima u suradnji sa zajednicom i temeljenima na načelima održivosti.

VJEŽBA I. Zajednica Nahua u Tepetzintanu, u sjeveroistočnom dijelu Sierra de Puebla, imala je dva naizgled odvojena problema. S jedne strane, nedostajalo je stambenih objekata prikladnih za lokaciju, klimu te običaje i tradicije tog područja. S druge, tu se nalazio neiskorišten bambus koji je uklonjen s parcele jer je smetao sustav milpa i sadnji plantaža kave. Kako bismo mogli povezati ta dva izazova? Na temelju naših posjeta zajednici i razgovora s njezinim pripadnicima predložili smo projekt stanovanja koji će koristiti postojeće vrste bambusa na ovom području kako bismo na participatoran način projektirali i izgradili vježbu stanovanja. Projekt je započeo poznavanjem običaja i tradicija obitelji, razumijevanjem mjesta, korištenih sustava gradnje i načina zauzimanja teritorija i bio je fundamentalan dio istraživačkog procesa provedenog među stanovnicima pomoću anketa.

Kada smo postavili jasnu dijagnozu, projektirali smo dom koji će odgovarati potrebama stanara, poštujući pritom glavne prostore tradicionalnog stanovanja: salon, oltar, kuhinju, trijem, spavaće sobe i kupaonicu. Projekt je obuhvaćao konsolidiranje osnovnih prostora kao što su kupaonica, sobe i kuhinja te integriranje low-cost ekološke tehnologije za prikupljanje, spremanje i obradu vode. Uz to, integrirani su osnovni bioklimatski principi kako bi kuća bila udobna tijekom cijele godine (poprečno ventiliranje, unutarnja visina, dimnjaci). S obzirom na to da se projekt temelji na društvenoj proizvodnji, bilo je izuzetno važno da se zajednica educira u prikladnim građevinskim tehnikama korištenja bambusa koje bi osigurale tri glavna cilja: prijenos znanja, graditeljsku kvalitetu i mogućnost repliciranja projekta. Organizirano je ukupno pet tehničkih radionica koje su pokrile sve etape korištenja bambusa, od sječe do izgradnje konstrukcija.