Svaki dizajn je kompromis

autor Davor Grünwald
razgovarali Marko Golub, Koraljka Vlajo
 
 


Unatoč tome što je razmjerno mali dio karijere proveo u Hrvatskoj, Davor Grünwald nedvojbeno je jedna od najistaknutijih figura domaćeg industrijskog dizajna. Od kraja 60-ih do sredine 70-ih dizajnirao je kalkulatore za zagrebačku Tvornicu računskih strojeva te surađivao s drugim tvornicama poput Jadrana i Prvomajske, a sudjelovao je i u razvoju domaće dizajnerske zajednice kao suosnivač Sekcije za industrijski dizajn ULUPUH-a. Nakon toga odlazi u Kanadu gdje do umirovljenja 2008. dizajnira sve od traktora do brzih pisača, ali daleko najviše u području oblikovanja različitih geofizičkih instrumenata. Grünwaldova biografija impresivna je i uzbudljiva, zahvaljujući dizajnerovu nepokolebljivom, prodornom i principijelnom karakteru. Razgovor smo vodili povodom Grünwaldove retrospektive Industrijski dizajn u kontekstu tehnologije, održane u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. 

ORIS: U govoru prilikom otvorenja Vaše izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, pod naslovom Davor Grünwald, industrijski dizajn u kontekstu tehnologije, rekli ste: To sam ja!

DAVOR GRÜNWALD: Da, na toj predivno koncipiranoj izložbi prikazan je moj profesionalni opus od pola stoljeća. Pa svakako: To sam ja! Međutim, to isto sam uzviknuo i 1963. na izložbi talijanskog dizajna u Muzeju za umjetnost i obrt, jer tada sam bio inspiriran za taj poziv, iako nisam znao što me čeka.

ORIS: U razgovoru koji smo vodili uoči izložbe koju smo priredili u HDD galeriji 2017., izjavili ste: Ja sam stopostotni praktičar. Što to za Vas znači?

DAVOR GRÜNWALD: Teoretičar dizajna moja je protuteža, koja na filozofski način objašnjava moje djelovanje. Na taj način ta osoba mi radi svojevrsnu reklamu. Međutim, ako želim opstati u svijetu korporacija, tu nema mjesta za filozofiju. Moje prezentacije dizajnerskih rješenja bile su uvijek to the point – jasna, dobro argumentirana logična rješenja izrečena vokabularom inženjera, marketinških stručnjaka i korporacija.

ORIS: Prije nego što ste otišli studirati dizajn na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beč, dvije ste godine studirali elektrotehniku u Zagrebu. Je li Vam to iskustvo pomoglo kasnije kao dizajneru?

DAVOR GRÜNWALD: Jest, dapače, jer sam se u najvećem dijelu karijere upravo i bavio elektroničkim instrumentima. Čak i prije studija amaterski sam se bavio elektronikom, izrađivao sam jednocijevne i dvocijevne radioaparate i tako sam stekao neku podlogu zahvaljujući kojoj sam znao razgovarati s elektroničarima u tvornicama.