Usavršavanje tradicija razmišljanja

arhitekti Richard Leplastrier, Peter Stutchbury
razgovarao Maroje Mrduljaš

 


Već nekoliko desetljeća u Australiji se razvija specifična arhitektonska scena koja izvire iz mješavine različitih utjecaja: pacifičkih kulturnih razmjena, pragmatičnog australskog mentaliteta i postepenog prihvaćanja vrijednosti aboridžinske kulture. Richard Leplastrier i Peter Stutchbury protagonisti su te nevelike scene okupljene oko edukacijske platforme OZ.E.TECTURE koja diljem svijeta održava majstorske radionice. Ta dva prakticirajuća arhitekta i nastavnika, ujedno i bliska prijatelja, istražuju edukacijske modele ali i načine promišljanja arhitekture koji su izvan akademskih ili teorijskih kanona. Svoj pristup baziraju na izoštrenom osjećaju za kontekst, brižljivom odnosu prema umijeću građenja i empatiji prema korisniku. 

ORIS: Potječete iz intelektualnog okruženja u kojemu su sjedinjene različite kulturne tradicije. Gospodine Leplastrier, studirali ste kod Jørna Utzona i živjeli u Japanu, ali Australija je vjerojatno još važnija. Istaknuti slikar pejzaža Lloyd Rees bio je Vaš učitelj crtanja i na Vas je imao veliki utjecaj.

RICHARD LEPLASTRIER: Kada odrastate u zemlji koja ima naglašen fizički aspekt, snažne krajolike i raznolike situacije, u Vama se formira određen temelj, kalibrirani ste na drukčiji način. Zatim se posredstvom obitelji i obrazovanja mijenjate. Pohađao sam Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Sydneyju na kojem je predavao Lloyd Rees, a tijekom večeri studirao skulpturu kod Lyndona Dadswella. Lloyd Rees jedan je od najznačajnijih slikara i crtača u Australiji. Obojica su bili vrlo utjecajni jer su nas učili o formi i kako ona funkcionira, kako je reducirati, a da ipak zadržite originalnost. To je utjecalo na naš način rada, na crtanje, a ne na računala. A Utzon nas je, naravno, naučio kako da slušamo prirodu.