Ono što neki proizvod čini privlačnim jest njegov karakter


autor Filip Gordon Frank
razgovarao Marko Golub

 

Dosadašnji produkt dizajnerski portfelj Filipa Gordona Franka karakterizira smisao za pragmatičnost, formalna čistoća i jednostavnost. No odmah ispod te pomalo distancirane purističke površine, njegov rad posjeduje i sasvim autentičan šarm, pa i ponešto suptilnog humora, a dobar primjer za to je stolna lampa Mini Me, Frankov vjerojatno najpopularniji i najobjavljivaniji proizvod. Odnedavno vlasnik vlastitog dizaj­nerskog brenda Polymorph, Filip Gordon Frank iza sebe ima podjednako dragocjena iskustva kako industrijske proizvodnje tako i ‘manufakturnih’ do-it-yourself projekata (primjerice pepeljara Ashley) te je jedan od samosvjesnih autora na sceni koji vlastite projekte, dominantno u području dizajna namještaja, razvija u ambicioznim, ali realističnim okvirima, imajući na umu kako produkt dizajner u današnjim uvjetima pomalo mora biti i poduzetnik.

 

ORIS: Kako za tebe izgleda tipično koncipiranje, proces i razvoj određenog proizvoda? Polaziš li od određene oblikovne zamisli ili od konteksta, odnosno od dostupnih materijala, konkretne narudžbe, projiciranog budžeta, prilike i povoda?

 

Filip Gordon Frank: Svaki je projekt specifičan i shodno tome se razlikuju i metode, odnosno pristupi projektiranju. To uvelike ovisi i o tome radi li se o naručenom ili o samoiniciranom projektu. Nekada je proizvod rezultat dugog i iscrpnog istraživanja i promišljanja, s brdom skica i analiza, a nekada ideja jednostavno sine, najčešće pred san. Te ideje koje ‘samo’ padnu na pamet isto su tako rezultat iskustva i nečeg što se dugo kuhalo u glavi, a nedostajao je samo jedan ‘začin’ da bi stvar sjela na svoje mjesto. Međutim, uvijek postoje principi kojih se držim jer mislim da uspješan dizajn ovisi o mnogo aspekata i rijetko se kada svodi samo na formu, koliko god ona bila dopadljiva.