Ispuniti funkciju, ali doseći i višu razinu

arhitekt Claudio Bellini
razgovarao Andrija Rusan

 

Razgovarali u Zagrebu 14. lipnja 2008.

 

Područje rada milanskog dizajnera, arhitekta i profesora Claudia Bellinija vrlo je široko. Osim produkt dizajna bavi se i instalacijama, interijerima, arhitekturom u užem smislu. Kao profesor Sveučilišta u Genovi vrlo je angažiran u radu sa studentima; štoviše, njegov studio otvoren je za studentsku praksu. Kao dizajner koji surađuje s najboljim talijanskim i internacionalnim tvrtkama polazi uvijek od materijala, teh­no­logije i funkcije da bi ostvario višak vrijednosti u smislu emocionalne percepcije korisnika.

 

ORIS: Gospodine Bellini, vi ste arhitekt, dizajner, profesor… Raspon vaših aktivnosti uistinu je širok. Radite na raznim projektima, od dizajniranja kvaka na vratima, poput vašeg prekrasnog uratka Sky, do velikih arhitektonskih projekata, poput natječaja za Dublin Docklands ili velikog kulturnog i admi­nistrativnog kompleksa u Montrealu. Biste li nešto mogli izdvojiti kao vama najdraže: volite li se više baviti arhitekturom, dizajnom ili profesurom ili biste mogli reći da sve te aktivnosti zajedno čine cjelinu vaše osobnosti i kre­ativnosti?

 

Claudio Bellini: Iskreno govoreći, trenutno se najviše bavim dizajnom, a manje arhitekturom. Međutim, vjerujem da kreativna osoba, osoba koja je otvorena kreativnosti, mora uvijek biti otvorena i za druge stvari. Iz tog sam razloga zainteresiran za razvijanje arhitektonskih pro­jekata ili novih proizvoda ako mi se za to pruži prilika. Jako volim i podučavati. Premda to traži mnogo vremena, na neki način me i obogaćuje, mnogo mi daje jer je prilika za razmjenu, za kontakt sa studentima, za promatranje kako studenti sazrijevaju. To je nešto što me doista ispunjava. Ti ljudi daju vam nekakvu energiju; vi također dajete nešto i tako nastaje razmjena iskustava. Danas se ipak najviše bavim dizajnom. Kao što možete vidjeti, riječ je o vrlo širokom ras­ponu proizvoda – od uredskog namještaja do namještaja za domaćinstvo, osvjetljenja i konkretnih proizvoda – doista širok raspon. Nikad se nisam razvijao u samo jednom smjeru niti se usavršio za samo jednu stvar. Ta činjenica kod mojih klijenata ponekad pobuđuje nepovjerenje. Dapače, smatram da je to prednost jer rad na sasvim novim projektima daje mnogo svježe energije i povećava kreativnost.