Onaj tko ima prostor ima političku moć

arhitekti Platforma 9,81
razgovarali Sanja Filep, Saša Begović, Tadej Glažar, Ante Nikša Bilić

 

razgovarali u Zagrebu, 19. siječnja 2005.

 

Platforma 9.81 je nevladina udruga, kolektiv za arhitekturu i medije koji je u Zagrebu 1999. godine osnovala grupa studenata arhitekture.

 

Platforma 9.81 istražuje prostorne i urbane fenomene u kontekstu političkih, ekonomskih i kulturnih promjena u Hrvatskoj. Kolektiv razvija novu arhitektonsku praksu i interdisciplinarne obrazovne mreže, promovira aktivizam i nove urbane tehnike koristeći javne događaje i masovne medije, te radi na istraživanju novih modela kulturne proizvodnje. Njezino djelovanje i rezultati primijećeni su i izvan Hrvatske, te se Platforma 9.81 svojim aktivnostima tako uključuje i u širi europski prostor.

 

Glažar: Način na koji je organizirana Platforma 9,81 je vrlo dinamičan i različit od načina na koji arhitekti organiziraju svoje biroe. Pod Platformom 9,81 se ne podrazumijevaju pojedinci već mreža, udruga više ljudi koji dolaze i odlaze. Tko sve sudjeluje u Platformi 9,81?

 

Obrazložite kako je sve počelo. Da li ste imali uzore? Gdje su izvori tog djelovanja na polju arhitekture?

 

Sančanin: Postoji organizacijska struktura koja je fiksna u nekom dužem periodu. Zagrebački tim trenutno čine Damir Blažević, Ana Šilović, Antun Sevšek, Ana Boljar i Marko Sančanin, a splitski Miranda Veljačić i Dinko Peračić. Zbog našeg aktivističkog pristupa postoji cijeli niz privremenih suradnika. To su uglavnom studenti arhitekture i mladi arhitekti, te suradnici s vaninstitucionalne kulturne scene koji sve više u našim projektima participiraju kao ravnopravni autori.