Produkcija između ikone i atmosfere

arhitekti Jurij Sadar, Boštjan Vuga
razgovarali Tadej Glažar, Vera Grimmer, Maja Vardjan

 

Razgovarali u Ljubljani, 18.10.2006.

 

Slovenski paviljon, smješten daleko od središnjih događanja u Arsenalu ili Giardinima, gdje je i većina nacionalnih selekcija ovogodišnjeg desetog Bijenala arhitekture u Veneciji, ugošćava izložbu naslovljenu Formula nova Ljubljana. Izložba značajnog naslova prikazuje arhitektonske projekte i realizacije biroa Sadar Vuga arhitekti, ureda koji sigurno nije na rubu slovenske arhitektonske scene. Svakako i zbog izvrsnog PR-a koji katkada stvara sliku zvijezda. Deset godina djelovanja arhitektonskog biroa SVA predstavlja neprekidno traženje drugačije pozicije i istraživanja u arhitekturi. Takvom pozicijom preuzimaju odgovornost koju donosi svaki eksperiment, osobito ako se radi o izgrađenom konstruktu u realnom prostoru i vremenu, svakodnevno izloženom očima javnosti.

 

ORIS — Na 10. venecijanskom arhitektonskom bijenalu predstavljate projekte biroa Sadar Vuga arhitekti izložbom Formula nova Ljubljana. Što za vas znači medij izložbe pri predstavljanju vašeg rada? Možete li objasniti koncept svoje izložbe u Veneciji?

 

Vuga  — Izložba u Veneciji Formula nova Ljubljana, koja ove godine predstavlja Sloveniju na 10. arhitektonskom bijenalu, zamišljena je kao izložba koja bi trebala povezati ovogodišnju temu bijenala i desetogodišnjicu postojanja našeg biroa. Kao takva, izložba je ekstrakt produkcije biroa, a njen je koncept povezan s Formulom nova Ljubljana, procesom koji bi trebao omogućiti novi duh Ljubljane kao dinamičnog grada promjena, grada s dodatkom prvog sloja 21. stoljeća. Izložba je istovremeno retrospektivna i tendencijska. I sam njen postav koncipiran je kao analogija postava zbirki klasičnih muzeja - radi se o koketiranju s postavom Hermitagea i prenošenju takvog načina u prostor galerija.