Čar - dopunjavanje i žongliranje

arhitekti ofis (Rok Oman, Špela Videčnik)
razgovarali Ante Nikša Bilić, Tadej Glažar, Maroje Mrduljaš

 

Razgovarali u Ljubljani 20. prosinca 2005.

 

Arhitektonski studio Ofis osnovali su Rok Oman i [pela Videčnik, koji profesionalno surađuju još od studija. Već na samom početku svog rada su specifičnim, svježim pristupom i prepoznatljivim arhitektonskim jezikom pobudili pažnju u Sloveniji, što su potvrdile prve nagrade na natječajima za veće javne i stambene objekte. U posljednje dvije godine realizirano je nekoliko njihovih značajnijih objekata, pa se njihov arhitektonski rad (realizacije i projekti) redovno pojavljuje na međunarodnim izložbama i u svim značajnijim europskim časopisima, ponekad i na naslovnim stranicama.

 

ORIS: Vratimo se za početak godinama vašeg stručnog formiranja i obrazovanja. Nakon diplome na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani nastavili ste 1998. godine studij arhitekture u Londonu na Architectural Association (AA). Kako gledate sada, nakon sedam godina, na svoj odlazak iz Ljubljane i na povratak?

 

Oman: Retrospektivno bih rekao da je za mene najveći doživljaj s kasnijim posljedicama predstavljala činjenica da sam bio negdje “vani” i tamo se osjećao kao outsider, vratio se “unutra”... pa se, vjerovali ili ne... osjećam isto kao...outsider.