Ispravnost jednostavne odluke

arhitekti Saša Bradić, Manfred Nehrer,  Herbert Pohl
projekt Radnička komora, Beč, Austrija
napisao Jan Tabor

 

Premjestiti. Ovamo, ne tamo. Ideja je u toj mjeri jednostavna da još uvijek iznenađuje kako je pala na pamet samo jednom, jedinom od 29 sudionika raspisanog natječaja. Ideja je sasvim očigledno jednostavna - umjesto da se potrebna dogradnja odmakne daleko od glavne zgrade usred zelene površine natječajem predviđenog zemljišta, treba je nasloniti na dvorišnu fasadu stare zgrade u obliku slova U.


I to tako da između postojeće zgrade i prigradnje nastaje razmak koji generira prostor, međuprostor, koji povezuje obje zgrade, ali ostaje i samostojan. Nije bilo moguće da NMPB arhitekti tim prijedlogom ne pobijede, ta je jednostavna ideja bila na sasvim jedinstveni način ispravna. 


U arhitektonskom smislu je tu jedan od najzanimljivijih unutarnjih prostora nastalih u Beču u posljednje vrijeme. Taj vedri arhitektonski ugođaj, dolje u prizemlju, nije namijenjen turistima. Iako nova AK, kako se Radnička komora naziva, može bez daljnjega predstavljati atrakciju za turiste zainteresirane za arhitekturu. No, predviđena je uglavnom za ljude koji traže savjet i pomoć u sve složenijem i surovijem svijetu rada, a takvih biva sve više. Godine 2007. bilo je ugovoreno 67 000 savjetodavnih termina.