Izložba: Tadao Ando Punta della Dogana

 

08/06/2018

U četvrtak, 12. srpnja 2018., u 19 sati u Oris Kući arhitekture, Kralja Držislava 3, otvara se izložba naziva Tadao Ando - Punta della Dogana.  
 
Tema izložbe impresivan je projekt Punta della Dogana u Veneciji. Riječ je o vrlo sofisticiranoj obnovi stare carinarnice iz 17. stoljeća koja je nakon dugog razdoblja zapuštenosti (od 1980-ih), zajedno s Palačom Grassi, transformirana u muzej umjetničke zbirke Fondacije Pinault te 2009. otvorena za javnost.
Izložba predstavlja nastavak vrijedne suradnje s velikanom japanske i svjetske arhitektonske scene, Tadaom Andom i obilježavanje predanoga rada na monografiji Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) u izdanju Orisa i Oris Kuće arhitekture. 
Posjetitelji će imati iznimnu priliku vidjeti originalne skice Tadaa Anda te arhitektonske nacrte i fotografije fascinantnog projekta transformacije stare zgrade venecijanske carinarnice u muzej suvremene umjetnosti Fondacije Pinault kao i minuciozno izrađenu izvornu maketu Punte della Dogana koja je doputovala direktno iz Andova ureda u Osaki.
 
Likovnost je sastavni dio Andovog promišljanja arhitekture i krajolika pa je klasični medij umjetničke izložbe itekako pogodan za prezentaciju i tumačenje njegove arhitektonske prakse koju i sam arhitekt uvijek doživljava integralno s ostalim disciplinama. Neki od najprominentnijih projekata su upravo galerijske i muzejske institucije ili umjetnički centri, a umjetnost je često jedan od ključnih faktora u Andovim projektima i nastaje simultano s kućom već na idejnoj razini. 
 
Izložba ostaje otvorena do 1. rujna 2018.
Ulaz je slobodan. 
 
Za vrijeme trajanja izložbe, svaki posjetitelj moći će kupiti monografiju Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) po promotivnoj cijeni od 300 kn (redovna cijena 345 kn), a uz svaki kupljeni primjerak monografije dobit će se na poklon potpisana grafika Tadaa Anda (redovna cijena 100 kn).

 

 


 

 

 

 

 

 

 



25. OBLJETNICA DIPLOMATSKIH ODNOSA IZMEĐU JAPANA I HRVATSKE