53. zagrebački salon

01/10/2018

U četvrtak, 4. listopada, u 18h,  u zgradi Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, Vukovarska 68, otvara se 53. zagrebački salon posvećen arhitekturi i urbanizmu  koji će trajat do 25. listopada 2018. godine.
 
Zagrebački salon istaknuta je nacionalna izložba recentnih likovnih ostvarenja. Riječ je o godišnjoj smotri suvremenog stvaralaštva posvećenoj naizmjence arhitekturi i urbanizmu (UHA), primijenjenim umjetnostima i dizajnu (ULUPUH), te vizualnim umjetnostima (HDLU). 
Naziv ovogodišnjeg Zagrebačkog salona je Desetljeće 2008-2018, a radove je valorizirao ocjenjivački tim u sastavu: STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.
Salon će izložiti preko sto radova renomiranih hrvatskih arhitekata, kao i nadolazećih autora mlađe generacije, nastalih u posljednje tri godine. Osim toga Udruženje hrvatskih arhitekata predstavit će i tematsku izložbu posvećenu posljednjem desetljeću: 
Prije točno deset godina, 15. rujna 2008, američka banka Lehman Brothers proglasila je stečaj. Ovaj događaj potaknuo je lančanu reakciju čije posljedice još uvijek sagledavamo, a koja se s posebnom oštrinom odrazila na graditeljstvo u cjelini – od kreditnog sustava stambenog zbrinjavanja, preko tržišta nekretnina i građevinske industrije do same arhitektonske profesije. Deset godina nakon kraha burze tržište se oporavlja, produkcija se postavlja na noge, a struka ulazi u novu dekadu s opreznim optimizmom. Da li je nakon deset godina kriza doista iza nas? Čemu nas je podučilo? Što nas očekuje nakon njega? Obljetnica je trenutak refleksije, stanke u kojoj se sagledavaju događaji koji su obilježili prošlost, ali u kojoj se istovremeno otvaraju novi horizonti.
53. zagrebački salon arhitekture posvećen je toj refleksiji. Kao tradicionalna manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, koju je 1965. godine utemeljila Skupština grada Zagreba, Salon se svojim otvorenim formatom, kritičkom praksom i trijenalnim fokusom na prostornu problematiku čini pravim mjestom propitivanja šireg konteksta arhitektonskog stvaralaštva koje, osim pregleda trogodišnje strukovne aktivnosti, otvara debatu o procesima koji su uvjetovali tu istu aktivnost, obilježili je i koji je usmjeravaju ka nadolazećem vremenu. Na Salonu se sukladno izvrsnosti ostvarenja dodjeljuju dvije nagrade – Velika nagrada Salona i Nagrada za mladog autora do 35 godina.
Udruženje hrvatskih arhitekata, organizator ovogodišnjeg 53. zagrebačkog salona arhitekture, djeluje kao nacionalna organizacija s ciljem koordinacije strukovnih interesa arhitekata na području Republike Hrvatske i uspostavljanja odnosa s drugim nacionalnim i međunarodnim srodnim organizacijama. Udruženje je organizirano putem 11 regionalnih  i gradskih društava arhitekata koja broje ukupno više od 2000 članova.
Uz primarnu pretpostavku zadovoljavanja visokih stručnih standarda, namjera Udruženja hrvatskih arhitekata je dopiranje do šire javnosti, sa željom da se pridonese podizanju opće kulture hrvatskog prostora, kao i da promovira dostignuća hrvatske arhitekture na svjetskoj sceni.
Ove godine, u sklopu Zagrebačkog salona, UHA će proslaviti 140. godišnjicu svojega postojanja.
---
Organizator 53. zagrebačkog salona: Udruženje hrvatskih arhitekata 
Organizacijski odbor: Emil Jurcan (UHA), Ana Dana Beroš (UHA), Tamara Bjažić Klarin (UHA), dr.art. Mirna Rudan Lisak (Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu), Ida Blažičko (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika)
Oblikovanje postava: Antun Sevšek, Petra Milički, Niko Mihaljević
Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i počasnog rada članova UHA-e
Pokrovitelj svečanosti 140. godina UHA-e: Hrvatska komora arhitekata 
Pokrovitelj nagrade Grand Prix 53. zagrebačkog salona: ACO građevinski elementi d.o.o.
---
Program 53. zagrebačkog salona sadržavat će dvodnevnu tribinu na temu Desetljeće 2008-2018, koja će se uz međunarodne goste održati u petak i subotu 5.10. i 6. 10.2018. (detaljan program će uslijediti). Svečana dodjela Nagrada, s promocijom novoga broja časopisa Čovjek i prostor održat će se na zatvaranju Salona u četvrtak 25. 10. 2018. u 18h. Posjetitelji će moći pogledati izložbu u trajanju 4.- 25. 10. radnim danom 8–21 h, te subotama 9–14 h.