Beton Lučko - Spomenik Domovini

 

28/05/2021

Spomenik Domovini je autorsko djelo profesora Nenada Fabijanića, dipl.ing.arh.

Izuzetno smo ponosni da je profesor Fabijanić upravo u nama prepoznao partnera koji će moći ispuniti specifične zahtjeve opločenja spomenika. Naš stručni tim bezrezervno je uložio stečeno znanje i dugogodišnje iskustvo da iznjedrimo nešto posebno – beton s potpisom.  Naša je stručnost posebno došla do izražaja u samoj razradi proizvoda, koji svojim izgledom zaokružuje ovaj iznimni spomenik.

Velikoformatne ploče su polagane na zakrivljenu i uzdignutu plohu trga, te su svojim dimenzijama, bojom i obradom doprinijele harmoniji trga s ostalim sastavnicama spomenika. Osnovne dimenzije velikoformatnih ploča su 60x240 cm, debljine 12 cm. Završna površinska obrada ploča je strojno brušena. 
 
Ploče su proizvedene u specijalno izrađenoj metalnoj oplati betonom razreda tlačne čvrstoće C35/45, uz poštivanje svih maksimalnih parametara izloženosti koristeći posebno odabranu granulaciju drobljenih agregata. Nosivi sloj betona debljine 8,0cm izveo se od betona  bez dodatka pigmenta u sivoj boji. Završni sloj betona debljine 4,0cm je izveden na bijelom cementu i drobljenim agregatom maksimalnog zrna 4 mm. 
 
Beton je integralno hidrofobiran dodavanjem specijalnog dodatka i naknadno impregniran, a kako bi se dobila površina otporna na prljavštinu i mrlje, upijanje vode i ulja. 
Ploče su armirane mrežastom armaturom s ojačanjima od čelika za armiranje , uz dodatak makrosintetičkih vlakana za pješačko opterećenje. Rubovi ploča su skošeni 5 mm u poprečnom smjeru ploče, a 7 mm u uzdužnom smjeru ploče, a sve prema detalju iz projekta. Skošenje ruba tehnološki je izvedeno naknadno na očvrslim pločama.
 
Beton-Lučko tvrtka je koja se maksimalno koncentrira na beskompromisnost u ispunjenju zahtjeva koji uvjetuju visoku kvalitetu izrade, razvoj postojećih i uvođenje novih tehnologija, neprestano usavršavanje i nadogradnju znanja i vještina primjenjenih na krajnjem proizvodu.