Dani arhitekture u Istri 2016.: Regionalni uvjeti

17/11/2016

Dani arhitekture u Istri 2016 
REGIONALNI UVJETI
Pula, Pazin, Labin i Poreč, 24. 11. – 23. 12. 2016.

Aktualnim diskusijama unutar Društva arhitekata Istre ustanovljena je želja za dvostrukim djelovanjem koje bi proširilo dosadašnju funkciju same udruge i postavilo je unutar društvenog polja u kojem arhitektura nastaje, operira i nestaje. Takvo dvostruko djelovanje proteklu se godinu provodilo između kritike i akcije brišući na taj način uske granice strukovnog i poslovnog polja na koje se današnja arhitektonska produkcija, nažalost, često svodi. Iskorištena je javna pozicija samog Društva, njegova neovisnost o tržišnim uvjetima, da se probiju diskurzivne barijere i ispita sama ideja društvenosti arhitektonskog djelovanja.

Ovogodišnji Dani arhitekture u Istri, tradicionalnoj manifestaciji istarskog Društva arhitekata DAI-SAI, posvećeni su temi „Regionalni uvjeti“ s namjerom ispitivanja mogućnosti razvijanja kulture prostora i arhitektonske kritike u lokalnim, regionalnim sredinama kao što je i istarska. Stoga je ključni događaj manifestacije dvodnevna međunarodna konferecnija u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u pulskom Kaštelu 25. – 26. 11. 2016. gdje će gosti iz Novog Sada, Podgorice, Dubrovnika, Šibenika, Zagreba i Ljubljane predstaviti svoje regionalne uvjete i arhitektonsku produkciju unutar njih.

Izložbeni program Dana arhitekture nije nikad bio bogatiji te se ove godine u mjesec dana, uz već tradicionalnu godišnju izložbu članova i aktivnosti DAI-SAI, postavlja čak šest izložbi. Sigurno je najinteresantnija ona suvremene čileanske arhitekture koja će istarskoj publici prvi put približiti arhitektonsku kulturu te južnoameričke zemlje. Sama izložba je već bila predstavljena u Veneciji na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture te prije mjesec dana i u Zagrebu. Publici će se predstaviti i presjek radova s ovogodišnjeg međunarodnog Salona arhitekture u Novom Sadu, a izložba koja je osmišljena posebno za ovogodišnju manifestaciju dolazi iz Šibenika u produkciji sekcije mladih arhitekata Šibenika – Soba DAŠ. Na Danima arhitekture svoje će radove predstaviti i Bojana Vuksanović s Cresa, Luka Juras iz Zagreba, Marko Krojač iz Berlina i Mileta Mijatović iz Beograda te Saša pančić, također iz Beograda.

Tijekom mjesec dana, koliko traje manifestacija Dani arhitekture u Istri, izložbe će se postaviti u Puli u MMC-u Luka, u Pazinu u Galeriji LG i buffetu Bunker, u Labinu u Gradskoj knjižnici te u Poreču u Pučkom otvorenom učilištu.

IZLOŽBE

- Izložba suvremene arhitekture Čilea 
– Revijalna godišnja izložba članova i aktivnosti DAI-SAI
– Prespajanje/Rewiring: Salon arhitekture Novi Sad 2016
 – izložba nagrađenih radova
– Soba DAŠ: Welcome to Šibenik
- Saša Pančić: Dinamička ravan
– Bojana Vuksanović: Dock Culture
– Marko Krojač, Mileta Mijatović: Zaludgraditelj
– Luka Juras: 3DD

Pula, MMC Luka, 24.11.-15.12.
Pazin, Galerija LG i buffet Bunker, 1.12.-8.12.
Labin, Gradska knjižnica, 9.12.-15.12.
Poreč, Mala galerija Pučkog otvorenog učilišta, 16.12.-23.12.

Sve se izložbe otvaraju u 19 sati.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „REGIONALNI UVJETI“

Povijesni i pomorski muzej Istre – Kaštel, 25. – 26. 11. 2016.

Petak, 25. 11. – Prvi blok konferencije u 17 h
Soba DAŠ (Šibenik): Predstavljanje grupe
Dijana Vučinić (Podgorica): Zašto RE-USE? – „Void or substance“
Slobodan Jović (Novi Sad): DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada
Davor Bušnja (Dubrovnik): Rub i središte

Subota, 26. 11. – šetnja središtem grada, 10 h
Edna Jurcan: Pulska arhitektonska baština 20. stoljeća

Subota, 26. 11. – Drugi blok konferencije u 17 h
Maroje Mrduljaš: Turizam i modernizam
Aleksandar Bede: U paru za društvo – arhitektura Sibina Đorđevića i Milene Stanković Đorđević
Luka Skansi: Vladimir Braco Mušič i arhitektura velikog mjerila

Svi događaji su besplatni i otvoreni za javnost.

Pokrovitelji Dana arhitekture u Istri:
Grad Pula-Pola, Istarska županija – Odjel za kulturu

Potpora godišnjih aktivnosti:
Uljanik grupa d.d., Sto, ABS, Green Point, Knauf, ITV Murexin, Grupa Tehnomont, zanatska zadruga ZanatopremaRijeka, UPI 2M, Oris – Kuća arhitekture

Suradnici u programima:
Povijesni i pomorski muzej Istre, Pučko otvoreno učilište Poreč, Pučko otvoreno učilište Pazin, Gradska knjižnica Labin, Hrvatsko drušvto interdisciplinarnih umjetnika, Društvo arhitekata Novi Sad, Društvo arhitekata Šibenik, CZentrifuga Berlin, Matrijaršija Zemun, zadruga Praksa