Dnevnici snoviđenja - Ostavština Virgilija Nevjestića

 

27/03/2014

Izložba 'Dnevnici snoviđenja - Ostavština Virgilja Nevjestića' otvara se u Muzeju za umjetnost i obrt 27.ožujka 2014. u 19 sati i predstavit će specifičan pregled opusa jednog od najvećih grafičara dvadesetog stoljeća.

Nakon Nevjestićeve smrti u Parizu 2009., gdje je živio i radio od 1968., cjelokupan sadržaj njegova ateliera - sve grafičke matrice i tisuće grafičkih listova, grafička preša i predmeti kojima se služio u stvaralaštvu i svakodnevici - dopremljen je u Zagreb te će po prvi puta biti predstavljen zagrebačkoj i hrvatskoj publici. Izložba ostaje otvorena u MUO do 18. svibnja 2014.

Majstor grafike, slikar i pjesnik, Virgilije Nevjestić (Kolo, Tomislavgrad, 22. studenog 1935.- Pariz, 25. kolovoza 2009.) predstavljen je s tristotinjak grafika, crteža, ulja na platnu, pastela, akvarela i keramike u kojima do izražaja dolazi njegovo nevjerojatno tehničko umijeće ali i poetske vizije magičnoga svijeta snova te emocijama nabijene reakcije na pulsirajući stvarni život.

Namjera ove izložbe nije samo da nam ponovo predstavi ovog velikog hrvatskog umjetnika, nakon vrlo pregledne i temeljite retrospktivne izložbe u Klovićevim dvorima 1998., već je želja da se predstave određeni segmenti njegova opusa, sačuvani u njegovu atelijeru koji su za samog umjetnika bili od velikog značaja, a do sada nisu bili predstavljeni našoj publici.

Godine 1987. Virgilije Nevjestić je osnovao u Parizu L'académie gdje je predavao specijalni tečaj grafike. Predavao je i na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela. Njegova je kompozicija najčešće sastavljena od niza odijeljenih prizora, ispovjednog i simboličnog karaktera. U novijim djelima linearni način ustupa mjesto tonskom oblikovanju predmeta, uz bogate svjetlosne i kromatske efekte. Izdao je mape grafika, te oslikao književna izdanja pjesama A. B. Šimića, D. Tadjanovića, S. Ćuića, M. Pešorde i C. Baudelairea. Pisao je i pjesme koje je ilustrirao vlastitim crtežima.

Samostalno je izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Milanu, Parizu, Bostonu, Tokiju, Firenci, Londonu, Rimu, Hagu, Bruxellesu, Vancouveru i New Yorku.

Podsjećamo da svi članovi Oris kluba U MOU mogu ostvariti popust na ulaznice.

Letak - popratna događanja

www.muo.hr