Le Corbusier i mi

 

06/02/2014

Podružnica Instituta za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković u Splitu poziva Vas na predavanje dr. sc. Tamare Bjažić Klarin 'Zagreb - Pariz 1927. - 1937.: Le Corbusier i mi' koje će se održati u četvrtak, 6. veljače 2014., u predavaonici Centra Studia Mediterranea (Poljana kraljice Jelene 3/III) s početkom u 19:00 sati.

Pitanje odnosa izvorišta i periferije, transfera progresivnih arhitektonskih i gradotvornih koncepata i stvaranja njihovih lokalnih inačica, jedna je od središnjih tema povijesti hrvatske moderne arhitekture. U razdoblju između dva svjetska rata veze s različitim centrima modernizma se multipliciraju i nadopunjuju. Postepeno se iz srednjeeuropskog kulturnog prostora pomiče prema Berlinu i Parizu gdje u atelijeru Le Corbusiera rade čak trojica hrvatskih arhitekata - Zvonimir Kavurić 1927., Ernest Weissmann 1927. - 1930. i Juraj Neidhardt 1932. - 1935., a kraću suradnju u godini Svjetske izložbe u Parizu 1937. ostvarili su i Ksenija Grisogono i Krsto Filipović. Predavanje daje cjelovit prikaz prijenosa i prihvaćanja osnovnih postavki Le Corbusierove arhitekture i urbanizma u razdoblju prije Drugog svjetskog rata, kao i ostalih sinkronih veza Zagreba i Pariza uključujući međunarodne natječaje, stručne časopise, izložbe i malobrojne gradnje. Riječ je o segmentu istraživanja recepcije Le Corbusiera, od 1930-ih sve do 1960-ih godina u Hrvatskoj najutjecajnijeg i najčešće citiranog inozemnog arhitekta.đ

www.ipu.hr

---

Dr. sc. Tamara Bjažić Klarin arhitektica je i znanstvena suradnica u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU. Doktorirala je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područje znanstvenog interesa je povijest i teorija arhitekture i urbanizma 20. stoljeda. Surađivala je na znanstvenim projektima muzeja, Analize i smjernice arhitektonsko-prostornih koncepcija u turizmu na tlu Hrvatske akademika M. Begovida i Modernizam i prostorni identitet Hrvatske u 20. stoljeću akademika B. Magaša.

Autorica je više radova objavljenih u časopisima Prostor, Radovi Instituta za povijest umjetnosti i Život umjetnosti, poglavlja u knjigama i enciklopedijskih natuknica. Scenaristica je emisije Trikultura, Arhitektura i dizajn Hrvatske televizije. Održala je niz predavanja (doktorski studiji Arhitektonskog fakulteta i Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu) i izlaganja na konferencijama (IPU, Zagreb i Split; IUAV, Venecija; GHI, Hamburg...). Stipendistica je Vlade Republike Francuske (IFA i FLC, Pariz, 2006.).

Bibliografija