Mikser festival 2021 BLACK BOX: "Princip nade"

09/03/2021

Mikser Festival i Fakultet primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu pozivaju mlade autore da učestvuju na umetničkom konkursu BLACK BOX i do 11. APRILA dostave svoja konceptualna rešenja kao odgovore na aktuelnu ovogodišnju temu: PRINCIP NADE.

TEMA 2021: PRINCIP NADE

Nemački filozof Ernst Bloh u svojoj knjizi “Princip nade” kaže: “Niti jedan pravi napredak ne postiže se na silu, već je potrebno u sadašnjosti prepoznati one mogućnosti koje će nas voditi prema boljoj budućnosti. Utopijska funkcija, odnosno nada, nije samo afekt koji se pobuđuje kao reakcija, već ona je ujedno i sam akt spoznaje – postajemo svesni naših realnih perspektiva u budućnosti. Ideje koje se javljaju kao utopijske – najava su sledećih faza istorijskog razvoja.”

Nakon godine velikog usporavanja uzrokovanog globalnom pandemijom, Mikser festival podstiče mlade stvaraoce na novi energetski ciklus stvaranja i optimizma. Inspirisani Blohovom filozofijom, pozivamo autore da semantičko tumačenje utopije u kojem “princip nade” predstavlja preduslov kreiranja bolje budućnosti iskoriste kao polaznu tačku u promišljanju svojih konkursnih rešenja i daju svoju interpretaciju odnosa pojmova utopije, nade, stvarnosti i budućnosti.

Kakvu budućnost priželjkujete i šta činite da je ostvarite? Kako pobediti skepticizam, defetizam, malodušnost pojedinca i društva u celini? Može li vaš rad pobuditi optimizam i pokrenuti druge na akciju? Na koji način biste svojom intervencijom posmatrača pretvorili u aktera i pobudili ga na promišljanje stvarnosti, ne nužno onakvom kakva jeste, već kakva bi mogla biti? Rečju, zvukom, performansom, simboličkim znakom u prostoru, kreiranjem mesta kontemplacije budućnosti ili meditativnog punkta u prirodi, maketom vase utopije, markiranjem realnog prostora “totemima” nade?

Kao odgovor na izazove pandemije, ovogodišnja izložba Black Box i manifestacija Mikser Festival, održaće se pod okriljem prirode, u ambijentu kompleksa Zornića kuća nadomak Beograda, sugerišući i festivalskim sloganom “Zagrljaj” da je priroda postala neizbežni agent pozitivnih društvenih promena.

ŽIRI

Marko Lađušić, vajar, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, autor projekta

Ervin Dubrović, istoričar umetnosti, direktor Muzeja grada Rijeka

Denis Leo Hegić, kustos osnivač Supermarket Lab i direktor MON Museum of Now Berlin

Fiona Sinđelić Stefanović, dizajnerka, kreativna direktorka Supermarket Lab Berlin

Maja Lalić, arhitekta, kreativna direktorka Mikser festivala

Jelena Pavlović, producentkinja i rediteljka, pobednica konkursa Black Box 2020.

GOST PREDAVAČ
Ervin Dubrović, direktor Muzeja grada Rijeka, istoričar umetnosti

PRIJAVLJIVANJE NA KONKURS

Konkurs Black Box je otvoren za sve stvaraoce, bez obzira na status i formalno obrazovanje. Kandidati mogu biti pojedinci ili grupa autora. Svaki kandidat/grupa može dostaviti više radova kao posebne prijave. Prijave se vrše popunjavanjem elektronskog formulara dostupnog na adresi http://formulari.mikser.rs/blackbox-2021/.

NAGRADE

Radovi odabrani na konkursu biće postavljeni u okviru kolektivne izložbe “Black Box: Princip nade” na Mikser festivalu 2021. godine, od 26. do 28. maja i nakon festivala ostaće izloženi kao deo stalne kolekcije kompleksa Zornića Kuća.

Proces rada sa odabranim autorima na razvoju nagrađenih radova odvijaće se uz mentorstvo profesora Marka Lađušića koji predvodi projekat Black Box, i obuhvata uvodno predavanjena Fakultetu primenjenih umetnosti, obilazak i mapiranje lokacije, individualni rad, zajedničke radionice u Beogradu i u Zornića kući, postavljanje radova na licu mesta i aktivno učešće u pratećim aktivnostima festivalskog programa izložbe Black Box: svečano otvaranje, razgovori sa gostujućim predavačima, intervjui sa predstavnicima medija, dodela nagrada i ostali festivalski sadržaji.

Pored učešća u centralnom umetničkom programu Mikser Festivala, nagrađeni autori imaće priliku da učestvuju u razgovorima sa relevantnim stručnjacima iz regiona, poput kustosa Ervina Dubrovića, direktora Muzeja grada RIjeke, člana ovogodišnjeg selekcione komisije projekta Black Box.

ROKOVI

Konkurs je otvoren do 11. aprila 2021. godine. Rezultati konkursa će biti objavljeni 15. aprila na web stranici www.mikser.rs i društvenim mrežama organizacije Mikser.

U periodu od proglašenja rezultata do početka Mikser festivala izabrani autori će učestvovati razvojnim radionicama u saradnji sa kustosom i mentorima projekta.

VIŠE INFORMACIJA: blackbox@mikser.rs