Nova tehnologija za proizvodnju boja u Lahru

 

10/01/2020

U Grohe-ovom postrojenju u njemačkom Lahr rukovoditelji LIXIL grupe svečano su pustili u pogon dva nova uređaja za tehnologiju PVD u prisustvu zaposlenika. Nova tehnologija za bojanje tuševa i tuš sustava najavljena je još jesenas, a tadašnja je procjena investicije iznosila oko pet milijuna eura, te otvaranje 27 novih radnih mjesta. 
 
Inovativna proizvodnja Made in Germany
Lahr preuzima velik dio LIXIL-ove globalne proizvodnje tuševa i tuš sustava, a oko 1300 varijacija proizvoda otpada na postrojenje Black Forest. Postrojenje je opremljeno najnovijom tehnologijom, a posjeduje 100 automatiziranih procesa i kolaborativnih robota.

O PVD tehnologiji
PVD je skraćenica za Physical Vapor Deposition ili u prijevodu, fizičko nakupljanje para. Tehnologija potječe iz avio industrije, a postavila je nove standarde za kvalitetu završnog sloja boje. Pri prvom koraku, predtretmanu, komponente proizvoda pažljivo se čiste i podliježu toplinskom tretmanu u kojem se iz plastičnih komponenti uklanja višak plinova. U drugom koraku nanosi se PVD sloj, a ovaj proces odvija se u iznimno vakuumiranom prostoru i uključuje tri koraka. Prvo se čisti substrat, a potom se nanosi bazni sloj boje. Takav proces rezultira većim rangom boja dok u isto vrijeme osigurava tri puta izdržljiviji završni sloj i sloj koji je deset puta otporniji na grebanje.
 
Simboličnu vrpcu ispred novih uređaja prerezali su Thomas Fuhr, izvršni direktor LIXIL Internationala i GROHE-a, Ryuichi Kawamoto, direktor LIXIL Grupe, Hans-Martin Souchon, voditelj postrojenja u Lahru te Timo Mai, predsjednik radničkog vijeća u GROHE-u. 
 
“Uvođenjem PVD tehnologije postavili smo najvišu kvalitetu, a Lahr je postao mjesto koje prati globalne trendove, a uz to služi i rastu kompanije. Ovim proširenjem povećali smo udio proizvodnje u Lahru zbog čega smo stvorili mogućnost brže proizvodnje obojenih tuševa i tuš sustava”, kaže Thomas Fuhr, izvršni direktor LIXIL Internationala i GROHE-a.
 
Svečanost povodom novih PVD uređaja
Na svečanosti je sudjelovalo više od 600 zaposlenika, kao i direktor LIXIL Grupe, Kinya Seta, te ostali rukovoditelja Grupe i LIXIL Internationala. Zaposlenici drugih postrojenja pratili su svečanost putem live prijenosa.