Poveznice u arhitekturi Beč - Zagreb danas

 

03/04/2014

Jedan od brojnih popratnih sadržaja organiziran uz izložbu Radovana Tajdera u Muzeju za umjetnost i i obrt bit će i okrugli stol na temu Poveznice u arhitekturi Beč - Zagreb danas. Okrugli stol održat će se u petak, 4. travnja 2014., s početkom u 19 sati u prostorijama MUO, Trg maršala Tita 10, Zagreb.

Sudionici okruglog stola su arhitekti Radovan Tajder i Saša Bradić, docent na Tehničkom sveučilištu u Beču, a moderatorica okruglog stola je Vera Grimmer, arhitektica i teoretičarka arhitekture, glavna urednica časopisa Oris. Bečki i zagrebački arhitekti i teoretičari arhitekture razgovarat će o recentnim arhitektonskim realizacijama i urbanističkom razvoju dvaju gradova.

Okrugli stol organiziran je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu.

Podsjećamo vas i na Razgovor uz kavu s Radovanom Tajderom o arhitekturi i glazbi, u subotu, 5. travanja 2014. u 12 sati, koji je organiziran u sklopu programa Susreta u muzeju.

www.muo.hr

--

Saša Bradić (o temi Okruglog stola u MUO; Dani Orisa, Zagreb 2012.):
'Razlika između austrijske prakse i hrvatske stvarnosti više je nego očita, a kada se uzme u obzir da se programi natječaja uglavnom svode na obrazovanje, socijalno stanovanje i recikliranje postojećih napuštenih industrijskih zona, ta misao je samo još jasnije podcrtana. Bilo da se radi o masterplanu ili mikro urbanizmu, o novoj tipologiji ili tipičnoj interpolaciji, uvijek je riječ o kompleksnom programu s kojim arhitekt naizgled s lakoćom barata. Od transformacije bečkog bloka u stanovanju do novog modela homebase učionice u obrazovanju, ideja vodilja je uvijek i u svim projektima kvalitetni javni prostor. Stupnjevanjem javno/ polu javno/privatno pokušava se javni vanjski prostor uvući u zajednički unutrašnji prostor i na taj način postići novu urbanu vrijednost.