Predavanje Maroja Mrduljaša: Vjenceslav Richter - Prema sintezi

24/10/2017

Susreti s Richterom - predavanje Maroja Mrduljaša
 
MSU, Prostor izložbe, srijeda, 25. 10. 2017. u 17 sati 
 
Vjenceslav Richter jedinstvena je pojava na hrvatskoj likovnoj sceni koja se izdvaja iz narativa lokalne arhitektonske historiografije druge polovice 20. stoljeća. Tijekom više od pola stoljeća aktivnog rada ostvario je opsežan opus koji nije konzistentan i ne podliježe disciplinarnim kanonima, nego je obilježen iznenadnim zaokretima, pa i paralelnim istraživanjem različitih, naizgled i oprečnih koncepcija. No, Richterov rad povezuje nekoliko središnjih pojmova: koncept sinteze plastičkih umjetnosti, eksperimentalni pristup te napor da se rad u arhitekturi i plastičkim umjetnostima proširi na najšire društveno polje.
 
Izlaganje Maroja Mrduljaša tematizirat će djelovanje tog predvodnika novih kretanja na hrvatskoj arhitektonskoj sceni, koji je u svom vremenu bio priznat, ali i žestoko osporavan. Za razliku od većine suvremenika u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji, Richtera u prvom redu zanima eksperiment u domeni „čiste arhitekture”. Njegov je teorijski opus opsežan i pokriva širok raspon tema, od teorije plastičkog oblikovanja do društvene uloge arhitekture. Izrazito svjestan važnosti diseminacije i razmjene znanja kako unutar discipline tako i prema najširoj javnosti, Richter je tijekom 1950-ih i 1960-ih inicijator i sudionik nekih od ključnih događaja u Hrvatskoj povezanih s afirmacijom apstraktne umjetnosti, artikulacijom diskursa o dizajnu i istraživačkim pristupom u arhitekturi.
 
Maroje Mrduljaš je kritičar arhitekture i dizajna. Autor je niza izložbi i knjiga, između ostalih Modernism-in-Between u izdanju ugledne berlinske kuće Jovis, Dizajn i nezavisna kultura i Suvremena hrvatska arhitektura - testiranje stvarnosti. Odgovorni je urednik časopisa za arhitekturu i kulturu Oris. Od sredine 1990-ih objavljuje brojne tekstove i eseje u vodećim hrvatskim i internacionalnim časopisima kao što su Domus, Architecture+Urbanism, deutsche bauzeitung i drugima. Nezavisni je ekspert Mies van der Rohe nagrade za arhitekturu EU. Radi na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.