Šetnje i izleti na 16. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

 

18/03/2021

Šetnje i izleti na 16. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Šesnaesto izdanje Beogradskog internacionalnog tjedna arhitekture bit će održano od 22. travnja do 20. svibnja 2021. na nekoliko lokacija u Beogradu, u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. Kao i ranijih godina, jedan od najatraktivnijih programa ove manifestacije bit će mnogobrojne šetnje beogradskim lokacijama od naročitog arhitektonskog značaja, ali i izlet u Suboticu, koju odlikuje bogato arhitektonsko i povijesno nasljeđe.

U subotu 24. travnja od 10-12 sati bit će organizirana šetnja „Naselje Cerak Vinogradi”, koju će voditi Ivana Vesković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U nedelju 25. travnja na programu su dvije šetnje. Od 10-13h će Marija Cvetinović voditi edukativno-informativnu šetnju „Ona se budi“ koja pretendira da naglasi afirmaciju žena u arhitektonsko-urbanističkoj produkciji u posljednjih 120 godina kod nas. Završna točka šetnje je u Kulturnom centru „Grad“ gdje će biti predstavljena izložba „Ona je budućnost“. U 18 sati sa Terazijske česme kreće šetnja „Terazije” koju vodi Bojana Ibrajter Gazibara iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Šetnja će biti posvećena formiranju prostora, njegovim promjenama kroz povijest, kao i najznačajnijim objektima koji uživaju status kulturnog dobra.

U srijedu 5. svibnja Goran Petrović će zainteresirane posjetotelje voditi kroz Institut IMS u Bulevaru Vojvode Živojina Mišića 43, u periodu od 13 do 15 sati.

U subotu 8. svibnja od 10 do 12 sati na programu BINE je šetnja „Sava Centar – Interkontinental (Hotel Crown Plaza)” koju vodi Ivana Vesković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U nedjelju 9. svibnja bit će organizirane tri šetnje. Od 10 do 12h Violeta Obrenović će voditi šetnju „Alejama Novog groblja – Vojna groblja”.

Stručno vođenje Milice Rožman pod nazivom „Arhitektura i sjećanje – židovsko nasljeđe u Beogradu” na programu je od 13 do 15 sati.

Od 16 do 18 sati na programu je predavanje o povijesti Astronomske opservatorije Beograd i šetnja kroz kompleks sa obilaskom pojedinih paviljona.

U srijedu 12. svibnja od 14 do 16h na programu je predavanje „70 godina urbanizma i arhitekture u Energoprojektu” i obilazak objekta poslovne zgrade Energoprojekta na Novom Beogradu – SPATIO UNIVERSALIS. 

U nedjelju 16. svibnja bit će organizirane dvije šetnje. Vladana Putnik (Docomomo Srbija) od 10 do 12 sati će voditi šetnju „Živjeti u bloku: stambena arhitektura Novog Beograda”. Od 19:30 do 21h na programu je „Večernja šetnja po vijencu” koju će voditi Aleksandar Stanojlović.

U subotu 15. svibnja će biti organiziran i izlet autobusom u Suboticu, pod nazivom  „Secesija u Subotici” , a vodit će ga Viktorija Aladžić.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i Inženjerske komore Srbije, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.