Boris Magaš - Misli o arhitekturi / Thoughts on Architecture

16/10/2018

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje nove knjige dr. sc. Alena Žunića: BORIS MAGAŠ – MISLI O ARHITEKTURI / THOUGHTS ON ARCHITECTURE, objavljene u nakladi UPI2M BOOKS-a, Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU i Sveučilišta u Zagrebu | Arhitektonski fakultet. Promocija će se održati na Građevinskom fakultetu u Rijeci, Ul. Radmile Matejčić 3 (dvorana G-003) u četvrtak, 18. listopada s početkom u 18 sati.
 
O knjizi će govoriti:
 
prof. dr. sc. Julija Lozzi Barković (Filozofski fakultet Rijeka)
izv. prof. art. Leo Modrčin (Arhitektonski fakultet Zagreb)
doc. dr. sc. Luka Skansi (Filozofski fakultet Rijeka)
pred. Marko Franković (Građevinski fakultet Rijeka)
te urednik i priređivač knjige dr. sc. Alen Žunić.
 
 
Iako već osamnaest posljednjih generacija studenata arhitekture nije imalo prilike slušati predavanja prof. Borisa Magaša na kolegijima Teorija arhitekture i Zgrade za turizam i slobodno vrijeme, interes za autoritetom njegovih tumačenja protkanih osobitom erudicijom i rijetkom retoričkom vještinom i dalje postoji. To je pokazao i odličan prijem Magaševe monumentalne monografije Arhitektura – pristup arhitektonskom djelu (2012.), pa se kao prirodni zadatak nametnula ideja da se u knjižnom formatu objedine i ostali Magaševi tekstovi pisani u proteklih 50 godina, rasuti u danas već teško dostupnim publikacijama, osobito inozemnim koje su kod nas ostale nepoznate.
 
U ovoj svojevrsnoj hrestomatiji donesen je izbor od 40 ključnih Magaševih tekstova nastalih od 1962. do 2013., dakle, ne cijeli autorov pisani opus. U knjigu su uvršteni vrijedni do sada neobjavljeni tekstovi, primjerice izabrana poglavlja iz autorova doktorata, ili recentni radovi koji drugdje još nisu publicirani. U promišljanju o kompoziciji knjige izabran je dijakronički pristup, jer za sagledavanje geneze teorijske misli Borisa Magaša napose je zanimljiv slijed tema koje su autora u pojedinim razdobljima zaokupljale. Poseban doprinos knjizi je velika uvodna studija urednika i priređivača Alena Žunića o Magaševu teorijskom, znanstvenom i publicističkom opusu, priređena i u engleskom prijevodu što će, nadamo se, doprinijeti boljem poznavanju i diseminaciji njegova pisana opusa u inozemstvu. Na koncu, projekt knjige obuhvatio je i veliku posvećenost dizajnu knjige, posebno naslovnice (klasja & zita) što knjizi daje atraktivan vizualni identitet prožet motivom Magaševe arhitekture.