Ciklus tribina Alena Žunića

 

26/11/2018

ALEKSANDAR DRAGOMANOVIĆ – ARHITEKT MODERNOG ZAGREBA
 
Zagrebački arhitekt prof. Aleksandar Dragomanović jedan je od ključnih autora poslijeratne hrvatske moderne čiji nedovoljno afirmirani opus broji više od 100 djela nastalih u rasponu 1948. – 1995.
 
Predavanje će po prvi puta pokazati neke od njegovih inovativnih, ali neostvarenih projekata, skica i idejnih rješenja za Zagreb, a poseban naglasak na tribini će se usmjeriti ka njegovim paradigmatskim zagrebačkim realizacijama – poput negdašnje 'Modne kuće' u Praškoj ulici nastale na mjestu prethodno srušene sinagoge; robne kuće 'NaMa' Trnsko kao kapitalnog primjera prvih suvremenih trgovačkih sklopova u Hrvatskoj visoke estetske vrijednosti; zatim nedovoljno valoriziranog kompleksa SRCE-a na Prisavlju; dječjeg vrtića Sopot kao vrhunskog primjera arhitekture s refleksijama na vokabular strukturalizma i brutalizma; te zgrade SDK (danas FINA) u Ulici grada Vukovara, jedne od posljednjih velikih autorovih realizacija.
 
Na predavanju o arhitektu Dragomanoviću prezentirat će se djela od kapitalne važnosti za Zagreb, ali i projekti nastali za brojne gradove diljem Hrvatske i onodobne Jugoslavije, s ciljem da se i široj kulturnoj javnosti prezentira jedan od najtalentiranijih, no donedavno slabo istraženih hrvatskih arhitekata druge polovice 20. stoljeća. Njegovo mjesto u struci neupitno dokazuju i brojne stručne nagrade od kojih valja istaknuti 'Viktor Kovačić' (1986.) i 'Vladimir Nazor' (1988.) – obje za životno djelo.
 
Više o ciklusu tribina doznajte ovdje