Fokus na modernizam + periferni modernizam

 

26/11/2020

 
U srijedu 2. prosinca 2020. u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, otvara se izložba
 
FOKUS NA MODERNIZAM + PERIFERNI MODERNIZAM
 
u organizaciji Bacača Sjenki, te autorstvu DaNS – Društva arhitekata Novog Sada, Centra za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma – URBANIUM i Relje Ivanića
 
 
U sklopu višegodišnjeg projekta Pametniji grad udruge Bacači Sjenki predstavljamo izložbe “Periferni modernizam” i “Fokus na modernizam” koje na vrlo zanimljiv i poučan način ukazuju što danas, u situaciji posvemašnjeg osiromašenja, medijske zasićenosti i nepostojanja društvenog planiranja, možemo učiniti da grad, po definiciji prostor zajedništva i razmjene, učinimo pametnijim, ljepšim za život te korisnijim za sve građane.
 
 
Izložba “Periferni modernizam: Studija slučaja Kragujevac 1948-1980” definira jugoslavenski modernizam koji se odvijao izvan administrativnih središta bivše Jugoslavije. Pojam ‘periferni modernizam’ korišten je u pokušaju uključivanja zgrada i urbanih intervencija koje se odnose na rubne gradove i manja mjesta, a stvoren je i realiziran u razdoblju od 1948.-1980. godine.
 
Izložba “Fokus na modernizam: Arhitektura Novog Sada 1950-1970” odabirom najznačajnijih građevina iz ovog razdoblja javnosti predstavlja kvalitete i vrijednosti graditeljske baštine iz ove kreativne epohe, koja još nije doživjela svoju punu revalorizaciju i popularizaciju van uskih stručnih krugova.
 
Spojem tih dviju izložbi baca se svijetlo na pojedine objekte koji su karakteristični primjeri paralelnih sistemskih procesa koji su se odvijali u društvu: procesa memorijalizacije, procesa emancipacije stanovništva (prije svega radnika), i konačno, modernizacijskih procesa općenito, a koji su zahvatili sve segmente društva – proizvodnju i izgradnju, kulturu i obrazovanje, svakodnevni život i administrativno uređenje objekata.
 
 
iz teksta Natalije Bogdanović i Marije Simović 
 
 
Donatori Pametniji grad: Ministarstvo kulture i medija, Ured za kulturu grada Zagreba
 
 
Otvorenje izložbe održat će se sukladno Preporukama za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja, izdanim od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
 
Izložbu možete pogledati do 09. prosinca 2020., radnim danom od 9 do 19 i subotom od 10 do 13 sati.