IDA Design Awards Honorable Mention 2018 Borjani Katić

 

04/03/2019

Nagradu IDA Design Awards Honorable Mention 2018, u kategoriji grafički dizajn, dobila je dizajnerica Borjana Katić za oblikovanje monografije Transcending Oppositions – Tadao Ando’s Recent Works.
 
Nagrada International Design Awards (IDA) jedno je od važnijih godišnjih priznanja koje se već 12 godina dodjeljuje za najbolja ostvarenja na području arhitekture, interijera, produkt, grafičkog i modnog dizajna. Monografija će biti objavljena u godišnjem izdanju IDA Book of Design s drugim dobitnicima ove prestižne nagrade. 
 
Monografija Transcending Oppositions – Tadao Ando’s Recent Works (Nadilaženje suprotnosti – recentna djela Tadaa Anda), izdavački projekt nastao u bliskoj suradnji Orisa i Tadaa Anda, donosi novija ostvarenja jednog od najznačajnijih protagonista japanske i međunarodne arhitektonske scene. Knjiga započinje uvodom Juhanija Pallasme i završava esejom Tadaa Anda, a sadrži i opsežan intervju temeljen na razgovorima između Tadaa Anda i Maroja Mrduljaša koji su vođeni u Osaki 2010. i 2016. Monografija je organizirana u četiri tematske cjeline koje se bave pojedinim temama karakterističnima za Andov bogat opus: Stanovanje – temelji arhitekture, Arhitektura i priroda – izgradnja krajolika, Urbane situacije – strategija aktivnih praznina i Transkulturni dijalozi. Autori tekstova u knjizi jesu Juhani Pallasmaa, Maroje Mrduljaš, Karin Šerman, Luka Skansi, Ana Bedenko. 
 
Dizajn monografije u potpunosti je inspiriran Andovom poetikom. Ovitak se temelji na prepoznatljivu Andovu potpisu – betonu s vidljivim tragovima oplate (sidra), zabilježenom procesu geneze koji postaje formalnom odlikom, a odražava Andov duh minimalističkim i pročišćenim oblikovanjem. U pregradnim stranicama poglavlja korištenjem paus papira postiže se karakteristična prozračnost te igra svjetla i sjene koje zazivaju trak svjetlosti u Muzeju Chichu na Naoshimi, kao i postupno privikavanje osjetila na uvjete u koje nas uvodi arhitekt. Upečatljiva tipografija naslova pojedinih poglavlja i tema reflektira sekvencijalne, autoritativne i smjele poteze zidova koji istovremeno odišu mirnoćom i dostojanstvom. Suptilna tipografska igra na naslovnoj stranici knjige otkriva ime arhitekta, a kontrastirana je snažnim otiskom na hrptu.