Konkurs: Mala montažna kuća u prirodi

 

16/03/2021

Pandemija koronavirusa preokrenula je naš odnos prema radu i stanovanju na mnoge neočekivane načine. Tako je, primjerice, život u prirodi, gotovo preko noći, postao “nova normala”, pa je u godinu dana kupoprodaja kuća u prirodi porasla je za čak 40%. Naročito su tražene nekretnine u okolici velikih gradova. Potražnja za montažnim kućama malih kvadratura dosegnula je svoj povijesni vrhunac, a posebice su tražena rješenja koja se mogu brzo i lako sagraditi. Međutim, velika potražnja prouzročila je i velike probleme.

U masovnoj proizvodnji tipičnih rješenja najčešće su dostupne kuće skromnog oblikovanja i niskog cjenovnog ranga. Ekološki standard, energetska efikasnost i dugotrajnost ovih objekata upitni su, a njihove arhitektonske vrijednosti svedene su na minimum. Ponuda na tržištu ne uključuje suvremena, atraktivna i cjelovita rješenja visokih standarda kvalitete, oblikovanja i organizacije. Ali kako i na koji način osmisliti malu montažnu kuću u prirodi, a da njezine kvalitete zadovolje potrebe sofisticirane generacije korisnika?

Cilj natječaja

Nova generacija korisnika u potražnji je za vitalnom alternativom, arhitektonski skladno oblikovanom, funkcionalno besprijekorno organiziranom, tehnološki napredno opremljenom, elegantnom jedinicom visokog ekološkog i cjenovnog ranga.

Kako tema privremenog boravka u prirodi nije obrađena na cjelovit i adekvatan način, portal Gradnja.rs raspisuje otvoreni, anketni i regionalni natječaj za idejno arhitektonsko rješenje “Male montažne kuće u prirodi powered by Alumil”.

Natječaj ima tri osnovna cilja. Prvi je izrada najboljih idejnih rješenja male montažne kuće u prirodi. Drugi je okupljanje arhitekata zainteresiranih za tipologiju malih kuća, a sve s ciljem njihove promocije na stručnim portalima i društvenim mrežama kao primjera dobre prakse koju treba slijediti. Treći je unaprjeđenje postojećih načina gradnje, ponude i očekivanja sredstvima kreativnosti i inteligencije.

Žiri natječaja

Žiri natječaja čine Lazar Kuzmanov (Kuzmanov & Partners), Milka Gnjato (Studio Zabriskie), Nemanja Zimonjić (TEN Studio), Miroljub Stanković (Kontra Studio) i Sonja Brstina (Gradnja.rs). Tajnik natječaja je Dragan Marković (Gradnja.rs).

Rok i nagrade
Rok za predaju natječajnih radova je 31. svibnja 2021.
Ukupni fond za nagrade iznosi 2.500 eura. Prva nagrada iznosi 1.000, druga 600, treća 400 eura, dok se pet priznanja nagrađuje s po 100 eura.

Dodatne informacije
Više informacija o natječaju potražite na sljedećem linku.