Međunarodna izložba Prijatelji za Oris

 

29/05/2020

 
U četvrtak, 4. lipnja u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu, otvara se međunarodna izložba Prijatelji za Oris / Friends for Oris, koju možete pogledati do 31. srpnja 2020. Otvorenje izložbe održat će se sukladno Preporukama za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja javnih događanja i okupljanja, izdanim od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
Potaknuta globalnom pandemijom i razornim potresom koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, izložba Prijatelji za Oris / Friends for Oris simbol je nade i optimizma. Oris Kuća arhitekture pozvala je više od 70 renomiranih arhitekata i fotografa iz cijelog svijeta, s kojima smo surađivali u brojnim prigodama, da sudjeluju u izložbi. Njihov odaziv i doprinos znak je našeg prijateljstva i nade u bolju budućnost, kao i potvrda izvrsne suradnje u predstavljanju suvremene arhitekture u časopisu Oris, Oris Kući arhitekture te na simpoziju Dani Orisa. 
 
Među ostalima, na izložbi sudjeluju: Tadao Ando (Japan), Nikola Bašić (Hrvatska), Bevk Perović arhitekti (Slovenija), Mario Botta (Švicarska), Gottfried Böhm (Njemačka), Krešimir Damjanović (Hrvatska), Damir Fabijanić (Hrvatska), Nenad Fabijanić (Hrvatska), Sou Fujimoto (Japan), Kengo Kuma (Japan), Winy Maas (Nizozemska), Davor Mateković (Hrvatska), Rafael Moneo (Španjolska), Glenn Murcutt (Australija), Nikola Polak (Hrvatska), Smiljan Radić (Čile), RCR Arquitectes (Španjolska), Kazuyo Sejima (Japan), Álvaro Siza (Portugal), Idis Turato (Hrvatska), Zlatko Ugljen (BiH), Lebbeus Woods (SAD), Zaha Hadid Architects (Ujedinjena Kraljevina), 3LHD (Hrvatska).
 
Izložba koju trenutno možemo pogledati organizirana je u trenutku kada se čitav svijet bori s pandemijom virusa Covid-19. Da, trenutno živimo u izvanrednim okolnostima. Nitko nije mogao predvidjeti na što će nalikovati naš život proteklih nekoliko mjeseci. Unatoč svemu, Oris je nastavio sa svojim uobičajenim aktivnostima organiziranja izložbi. Tim činom na nas ostavljaju dubok dojam. Kako smo sretni da se neke aktivnosti ipak mogu nastaviti, možda izmijenjene i u drugačijem obliku, ali održavaju se i tako nam omogućuju da cijenimo i veselimo se uobičajenim životnim radostima…
 
Na kraju, u trenutku kada se svijet bori sa sadašnjim i budućim posljedicama pandemije, zašto je toliko važna arhitektonska izložba? Vjerujem da je izložba i poziv profesiji da zauzme novu i širu ulogu u društvu. Svatko je od nas iz prve ruke mogao vidjeti kako je naš fizički prostor izravno povezan s našim zdravljem i dobrobiti. Arhitekti to, naravno, znaju, ali nisu to uvijek znali izraziti ili u skladu s time djelovati. Izložba je primjer energije, ideja, solidarnosti i optimizma. Budućnost neće biti ista kao što je bila prošlost, ali može biti pozitivna, u nekim stvarima čak i bolja ako arhitekti na nju budu mogli utjecati.

Martha Thorne, iz predgovora kataloga izložbe Prijatelji za Oris
dekanica Fakulteta arhitekture i dizajna IE, Madrid, Španjolska
 
Upravo mogućnosti stvaranja zajedništva i susreta osobite su vrijednosti Oris Kuće Arhitekture. Intenziviranje kontakata, ležerni oblici druženja između članova arhitektonske zajednice, postali su poželjni oblik društvenog života. Od početka ožujka ove godine, silom prilika sve su se aktivnosti ugasile. Pandemija i još k tome razorni potres, koji je devastirao nama drago lice Zagreba, temeljito su promijenili naše individualne živote, ali i život čitavog društva. Nemogućnost osobnih kontakata pogubna je upravo na području kulture, koja je i u normalnim okolnostima na rubu pozornosti. Posljedice „doba korone“ za društvo, demokraciju, svaku pojedinu egzistenciju, već su sada nesagledive. Osim strpljenja i samodiscipline, tu pomažu samo optimistične inicijative koje ukazuju na neko bolje vrijeme nakon katastrofa epidemije i potresa. Takvu životnu, simboličnu gestu, ali i znak uzajamnosti časopisa i autora arhitekata predstavlja izložba Prijatelji za Oris. Nužno heterogeni skup individualnih iskaza predstavlja istodobno retrospektivu i korak u budućnost. Trebao bi to biti znak ohrabrenja i postojanosti, utjeha i poticaj.                                               

Vera Grimmer, iz predgovora kataloga izložbe Prijatelji za Oris
urednica časopisa Oris
 
 
 
PARTNERI:



 

POKROVITELJI:



 

DONATORI:


 

 

SPONZORI: