PLAN D. konferencija 2021: Tektonski pomaci (Oris – Kuća arhitekture i drugdje 23. – 25.9.2021.)

21/09/2021

PLAN D. konferencija 2021: Tektonski pomaci (Oris – Kuća arhitekture i drugdje 23. – 25.9.2021.)


U ORISU – KUĆI ARHITEKTURE i na drugim lokacijama od četvrtka do subote 23. do 25.9. održat će se druga po redu Plan D.konferencija, ove godine s naslovom TEKTONSKI POMACI. Program uključuje niz predavanja i javnih razgovora s dizajnerima, dizajnericama i dizajnerskim kolektivima kao što su MIRKO ILIĆ, BORUT VILD, OAZA, IVICA MITROVIĆ & OLEG ŠURAN, SANJA ROTTER, KOLEKTIV M28 i drugi. Za vrijeme konferencije održavaju se čak dvije izložbe Mirka Ilića (HDD galerija i ŠPUD), a vodimo vas i kroz izložbu MILANA VULPEA u MUO! U Orisu vas čeka i Pop-up knjižara s povoljnim knjigama o dizajnu i vizualnoj kulturi. Većina događanja odvija se u popodnevnim satima, a bit će prenošena i online! Ulaz je besplatan, uz poštivanje epidemioloških pravila.
Više na ovom linku!

Ovogodišnja Plan D.konferencija – Tektonski pomaci / Tectonic shifts – tematski je odgovor na stanje u kojem smo se našli u osvit novog desetljeća, u potresenom gradu i svijetu transformiranom globalnom pandemijom. U Orisu – kući arhitekture u sklopu diskurzivnog programa predavanja i javnih intervjua u četvrtak i petak 23. i 24. rujna imamo niz dragih gostiju: s Mirkom Ilićem razgovarat ćemo o ideji promjene i pomacima koji se odražavaju na naše živote, unutar ili izvan naše kontrole, Borut Vild suočit će nas s pitanjem kakve stvari može naučiti profesionalni dizajner sutrašnjice od utopističke ideologije modernizma, Ivica Mitrović i Oleg Šuran govorit će o opsesiji suvremenog svijeta distopijskim budućnostima i spekulativnoj dizajnerskoj praksi, s Umjetničkom organizacijom OAZA razgovarat ćemo o njihovim multidisciplinarnim projektima s naglaskom na njihovoj recentnoj izdavačkoj djelatnosti, Sanja Rotter govorit će o dizajnu, konzumerizmu i odgovornosti prema okolišu u kontekstu oblikovanja ambalaže, a kolektiv M28 (Tin Dožić, Andro Giunio, Lana Grahek, Ana Kontrec, Luana Lojić, Jason Mullhausen, Sara Salamon, Sven Sorić i Hrvoje Spudić) predstavit će nam svoj model neformalnog umjetničkog umrežavanja i samoorganizacije.

Za vrijeme trajanja diskurzivnog programa, 23. i 24.9. u Orisu – kući arhitekture od 17 do 21 sat imat ćemo ponovno otvorenu i Pop-up knjižaru s akcijskom ponudom knjiga i drugih izdanja o dizajnu i vizualnoj kulturi. U petak u podne kustosica Koraljka Vlajo provest će nas kroz retrospektivnu izložbu Milana Vulpea u Muzeju za umjetnost i obrt, dok smo u subotu ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na otvorenju izložbe stripova A.C.2020 Mirka Ilića koju organiziraju naši partneri ŠPUD, UBU i ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi. Za cijelog trajanja konferencije u HDD galeriji otvorena je i izložba plakata, naslovnica i ilustracija Mirka Ilića Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta.

Sva predavanja i javne razgovore moći ćete pratiti i uživo putem našeg YouTube kanala, na ovom linku.

Četvrtak 23.9.

18:00 Ivica Mitrović & Oleg Šuran – Kako vratiti oduzetu budućnost? ● Predavanje

Lokacija: Oris – kuća arhitekture

Spekulativna dizajnerksa praksa se već više od 20 godina bavi našim odnosom s tehnologijom (a neizbježno i društveno, političkim i ekonomskim kontekstom). Zadnjih je godina često kritizirana zbog bježanja u distopijske budućnosti i nemogućnosti hvatanja u koštac s isto tako kompleksnom i depresivnom stvarnošću. Može li spekulativna dizajnerksa praksa, ali i dizajnerska praksa općenito djelovati sada i pokrenuti promjene prije potencijalnih katastrofičnih budućnosti i kako je to moguće kroz edukaciju postići. Predavanje će predstaviti današnju poziciju spekulativne dizajnerske prakse kroz prizmu osobne prakse i dvogodišnjeg istraživanja u sklopu projekta SpeculativeEdu.

Ivica i Oleg surađuju od Olegovih studentskih dana na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Zajedno stoje iza neformalne edukacijske platforme Interakcije na splitskoj Akademiji koja se bavi novim dizajnerskim praksama (od dizajna interakcija, do kritičkog i spekulativnog dizajna). Kroz niz projekata koji uključuju produkciju radova, izložbe i publikacije bave se propitivanjem suvremene dizajnerske prakse i edukacije kroz pristup koji nazivaju „Mediteranski spekulativni pristup“, koji povezuje njihov zajednički senzibilitet prema Jadranu i temama koje promišljaju našu budućnost na Mediteranu. Između niza zajednički realiziranih izložbi može se izdvojiti kustoski projekt hrvatskog izložbenog nastupa na XXI. međunarodnoj izložbi Milanski trijenale − La Triennale di Milano (2016.), pod nazivom 21. stoljeće. Dizajn poslije dizajna, gdje realiziraju izložbu Spekulativnost – post dizajnerska praksa ili nova utopija? i pripadnu publikaciju. Zajedno su sudjelovali i u realizaciji europskog projekta Urban IxD – Designing Human Interactions in the Networked City (2013 – 2014). U sklopu projekta realiziraju međunarodnu putujuću izložbu City | Data | Future – Interactions in hybrid urban space, koja je dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Za Sveučilište u Splitu su vodili međunarodni Erasmus+ projekt SpeculativeEdu, prvi europski projekt koji se bavio obrazovanjem u području spekulativnog dizajna i srodnih praksi.

19:00 Sanja Rotter: Šareni artikal – dizajn ambalaže u suvremenom svijetu ● Predavanje

Lokacija: Oris – kuća arhitekture

Boca Coca-Cole je, nakon jajeta, drugi čovjeku najprepoznatljiviji oblik: ambalaža je svojevrsni simbol konzumerizma. Što smo očekivali od materijalne okoline i potrošačkog društva, a što nas je dočekalo? Je li oblikovanje svijeta u skladu s ekosustavom – uistinu najveći posao našeg vremena? O ovim i sličnim pitanjima, te iskustvu ekološkog pristupa dizajnu govorit će produkt dizajnerica Sanja Rotter.

Sanja Rotter hrvatska je produkt dizajnerica iz Zagreba. Nakon magisterija na Studiju dizajna, djeluje kao samostalna umjetnica u suradnji sa stolarijom Močvarni hrast. Njezin rad bazira se na upotrebi prirodnih materijala i holističkom pristupu dizajnu – ponajviše u području uporabnih predmeta, namještaja, ambalaže i rasvjete.

20:00 Oaza: Oaza Books ● Javni razgovor

Lokacija: Oris – kuća arhitekture

Oaza Books je nezavisna izdavačka inicijativa Umjetničke organizacije Oaza o suvremenoj umjetnosti i dizajnu nastala s idejom proizvodnje, promocije i distribucije publikacija koje pristupaju procesu rada i sadržaju kritički i interdisciplinarno te uspostavljaju dijalog između disciplina u kulturi i socijalno-političkih pitanja. Projekt je započet kao obaveza prema temama koje smatramo relevantnima. Tijekom godina, profilirale su se 4 jasno definirane edicije: 1) oBook uključuje istraživačke, eksperimentalne, kritičke i teorijske publikacije u području umjetnosti i dizajna realizirane kroz suradnje različitih profila suradnika i članica Oaze; 2) aBook je edicija umjetničkih knjiga vezana uz područje vizualnih i izvedbenih umjetnosti; 3) Oaza&Sons stavlja u fokus inteligentne i inspirativne ilustrirane umjetničke knjige za djecu i odrasle nastale u suradnji s književnicima i ilustratorima 4) Oaza&Friends su su-izdavački projekti u kojima članice Oaze djeluju kao dizajnerice. Projekt ima za cilj dovesti u vezu različita područja kulturnog djelovanja te promovirati izdavaštvo na neočekivane i progresivne načine.

Umjetnička organizacija Oaza je osnovana s ciljem razvoja, afirmacije, promicanja, istraživanja, njegovanja i unapređenja aktivnosti i djelovanja u području vizualnih umjetnosti, s naglaskom na dizajn. Od 2013. OAZA kontinuirano radi na projektima u domeni nezavisne kulture (kustoske prakse, istraživanja u području umjetnosti i dizajna, socijalni dizajn, strateški i konceptualni dizajn, izdavaštvo, edukacija o dizajnu), od kojih su najistaknutiji projekt izdavaštva s ciljem promocije suvremene umjetnosti, dizajna i dječje literature Oaza Books, te međunarodna platforma MADE IN koja se bavi različitim aspektima proizvodnje u kontekstu dizajna i obrtništva. Članice OAZE su: Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar i Maša Poljanec. Više informacija na www.o-a-z-a.comwww.oazabooks.comwww.madein-platform.com.
 

16:00 – 21:00 – Plan D POP UP KNJIŽARA

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

Tijekom trajanja konferencije u predvorju Orisa – Kuće arhitekture možete razgledati i kupiti po akcijskim cijenama brojna recentna domaća izdanja na temu dizajna i vizualne kulture, u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, Umjetničke organizacije OAZA, DVK UMAS itd.
 

12:00 – 19:00 MIRKO ILIĆ: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta ● Izložba

Lokacija: HDD galerija

Izložba daje panoramski prikaz rada istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od početka njegove karijere sredinom 1970-ih do danas, remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću i jedno moguće čitanje trenutka u kojem živimo i onoga što nas je do njega dovelo.

Petak 24.9.

12:00 Vodstvo kroz izložbu MILAN VULPE: DEKODIRANJE u Muzeju za umjetnost i obrt ● Koraljka Vlajo

Ne propustite besplatno vodstvo kroz retrospektivnu izložbu legendarnog grafičkog dizajnera Milana Vulpea u Muzeju za umjetnost i obrt. Riječ je o izložbi koja predstavlja i valorizira bogat dizajnerski opus Milana Vulpea koji je tijekom četrdesetak godina djelovanja intenzivno radio na unaprjeđivanju vizualne kulture u području dizajna i uvođenju suvremenih dizajnerskih postulata u područje ekonomske propagande u Hrvatskoj od pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Kroz izložbu će nas provesti njena kustosica Koraljka Vlajo.

17:00 Kolektiv M28: Survival kit za loše definirane situacije — Priča o uzajamnom (ne)razumijevanju ● Predavanje

Lokacija: HDD galerija

“No, kao što se nikad ne pobjeđuje, tako ni borba nikad ne završava, utvrđuju se uporišta u pozadini fronta: Baza  u Adžijinoj, Oaza u Ilici, Dvadesetosmica u Maksimirskoj. Svi ispod četrdesete, ali ne baš ispod tridesete…“ [Boris Greiner, Zeleni Val]

Survival kit za loše definirane situacije — Priča o uzajamnom (ne)razumijevanju kratki je presjek djelovanja neformalnog kolektiva M28 okupljenog na istoimenoj adresi zbog istovjetnih razloga. M28 nam je omogućio dijeljenje resursa, autorsku održivost i kontinuitet rada, međusobno razumijevanje, prijateljstvo i zajedničku allnighter maniju. Naša se zajednica organizirala suradnički, logistički i financijski. Pronašli smo modele organiziranja paralelnog rada devetero ljudi — od onih s potrebom za bušenjem metala do onih koji dizajniraju zvuk — ali i modele financiranja, skladištenja, čišćenja i kuhanja u našem društveno-ekonomskom okruženju.

M28 je neformalni kolektiv umjetnika, dizajnera i istraživača koji koriste zajednički radni prostor, međusobno fleksibilno surađujući na individualnim i zajedničkim projektima, u čišćenju prostora i naručivanju gableca. Sve se odvija na adresi Maksimirska cesta 28 u Zagrebu od 2018. godine, a trenutno je čine: Tin Dožić, Andro Giunio, Lana Grahek, Ana Kontrec, Luana Lojić, Jason Mullhausen, Sara Salamon, Sven Sorić i Hrvoje Spudić.

18:00 Borut Vild: Od odgovornosti – radionica u Yahsibeyu ● Predavanje

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

Predavanje o dva tjedna analiziranja modernističkih dogmi i propitivanja kako (ili da li uopće) te postulate razumije, cijeni ili može transformirati netko tko se danas obrazuje da bude profesionalni dizajner sutrašnjice. Imaju li pravila i utopističke ideologije modernizma još neku vrijednost ili su stvarno postale gomila sentimentalnog i zastarjelog s..nja. Budući da svi živimo u zemljama „nedovršene modernizacije“, ovo je pitanje posebno važno.

Borut Vild (1954.) diplomirao je na Katedri grafike Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Autor je preko pedeset vizualnih identiteta i dizajna za nekoliko stotina publikacija, knjiga i časopisa. Bio je art direktor i dizajner Centra za savremenu umetnost Beograd, Beogradskog kruga, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i tvrtke Politika. Izlagao je na 12 samostalnih i više od 100 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radovi su mu objavljeni u uglednim domaćim i internacionalnim časopisima i publikacijama. Jedan je od osnivača Međunarodne konferencije Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik i osnivač Seminara dizajna u Istraživačkoj stanici Petnica. Predaje na odjelu Digitalne umjetnosti Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

19:00 Mirko Ilić: Tektonski pomaci ● javni razgovor

Lokacija: Oris – kuća arhitekture

U javnom razgovoru s dizajnerom i ilustratorom Mirkom Ilićem tematizirat ćemo ideju promjene na različitim razinama i mjerilima – od prijelomnih trenutaka na političkom i društvenom planu koje je sam Ilić interpretirao u brojnim svojim novinskim naslovnicama i ilustracijama te na plakatima, preko bitnih pomaka koji su se u posljednjih pola stoljeća odrazili na samu praksu dizajna, do trenutaka od osobne važnosti koji usmjeravaju naše živote. Razgovor se odvija povodom izložbe Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta, a vodit će ga kustos te izložbe Marko Golub.

Mirko Ilić (Bijeljina, 1956.) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina. Rano u karijeri internacionalizira svoje djelovanje, a 1986. dolazi u Sjedinjene Države gdje radi za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa. Godine 1995. osniva Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice. Njegova tvrtka radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizualnim konceptima.  Zajedno sa Stevenom Hellerom suautor je desetak knjiga o dizajnu. Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela. Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju polaznicima magistarskih studija School of Visual Arts u New Yorku. Također organizira i kurira izložbe te predaje širom svijeta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, koja je od 2017. do danas postavljena 115 puta u više od 30 zemalja.

16:00 – 21:00 – Plan D POP UP KNJIŽARA

Lokacija: Oris – Kuća arhitekture

Tijekom trajanja konferencije u predvorju Orisa – Kuće arhitekture možete razgledati i kupiti po akcijskim cijenama brojna recentna domaća izdanja na temu dizajna i vizualne kulture, u izdanju Hrvatskog dizajnerskog društva, Umjetničke organizacije OAZA, DVK UMAS, itd.
 

12:00 – 19:00 MIRKO ILIĆ: Iz povijesti ljudske gluposti – Dizajnerska povijest svijeta

Lokacija: HDD galerija

Izložba daje panoramski prikaz rada istaknutog grafičkog dizajnera Mirka Ilića u rasponu od plakata, preko novinskih naslovnica i ilustracija do stripa, od početka njegove karijere sredinom 1970-ih do danas, remiksiranih kao pripovijest o 20. i 21. stoljeću i jedno moguće čitanje trenutka u kojem živimo i onoga što nas je do njega dovelo.

Subota 25.9.

12.00 Otvorenje izložbe Mirko Ilić A.C. 2020

Lokacija: ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

Izložbom na otvorenom A.C.2020 Škola primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD), Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU i ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi kreću s programom obilježavanja 140 godina od osnivanja ŠPUD-a (1882.), a koji će se napuniti 2022. godine. Prvi program kojim se obilježava rođendan Škole izložba je novih stripova Mirka Ilića, izbor iz serijala vizualnog eseja A.C.2020, a bit će postavljena ispred Škole, na otvorenom. Unutar serijala, Mirko Ilić je napravio strip za ŠPUD, kojeg je ovom prilikom potpisao u nakladi od 140 otisaka. Pred samu izložbu u rujnu 2021. bit će otvorene donacije za ovu nakladu stripa, a sav prihod ići će za potrebe nabave nove opreme i alata ŠPUD-a koji je teže stradao u potresu, a trenutno je u fazi obnove. Otvorenje izložbe predviđeno je u podne, 25. rujna 2021. ispred ŠPUD-a.
VIŠE: http://dizajn.hr/blog/plan-d-konferencija-2021-tektonski-pomaci/

Plan D.konferencija – Tektonski pomaci / 23 – 25.9.2021.

Organizator: HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo
Partneri: ORIS – Kuća arhitekture + Škola primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD), Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU i ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
Programski direktor: Marko Golub
Organizacijski tim: Marko Golub, Mirjana Jakušić, Dejan Kršić, Magdalena Ećimović, Ora Mušćet
Tema: Dejan Kršić
Dizajn i programiranje: Oleg Šuran

Plan D. konferenciju financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova.