Predstavljanje monografije Arhitektica Hildegard Auf-Franić

05/02/2020

U srijedu, 12. veljače 2020. s početkom u 19 sati, u Društvu arhitekata Zagreba održat će se predstavljanje monografije „Arhitektica Hildegard Auf-Franić“. Knjiga donosi pregled pedagoškog, znanstvenog i stručnog opusa arhitektice i profesorice emerite Hildegard Auf-Franić. Pregled područja koja su obilježila njezino djelovanje prikazan je u tematskim poglavljima kojima prethode problemski autorski tekstovi te osobne refleksije. O knjizi će govoriti Vera Grimmer, Karin Šerman, Mia Roth-Čerina, Darovan Tušek, te autorica, profesorica emerita Hildegard Auf-Franić.
 
Knjiga, koncipirana kao tematski pregled područja djelovanja, podijeljena je u sedam cjelina. Prethode im uvodni tekstovi koji predstavljaju edukativni, projektantski i znanstveni opus. Poglavlja objedinjuju specifične presjeke i profile pojedinih segmenata autoričina djela, kako arhitektonskog tako i istraživačkog. U poglavljima koji donose prikaz projektantske djelatnosti (Urbanističke teme; Težnje i realnosti; Ambijenti obrazovanja) odabrani projekti ilustriraju specifične interese i pristupe te su dodatno popraćeni ekscerptima tekstova koji su o njima ranije objavljivani. Znanstveno djelo autorice komplementarno je projektantskom opusu, a ekscerpti znanstvenih radova prikazanih u zasebnom poglavlju pokazuju aktualnost i inovativnost promišljanja urbanističkih tema i prostora edukacije.
Posebnim su poglavljem obuhvaćeni različiti aspekti autoričine osobnosti, od formativnih ambijenata, fakultetske karijere, društvenog i strukovnog angažmana, do crtica iz života i fotografija iz privatnih albuma. Posljednja poglavlja donose fragmente intervjua s Hrvatskog radija, portala Vizkultura, časopisa Čovjek i prostor te fakultetskog Godišnjaka, kao i pregledni katalog svih radova. Tekstove potpisuju Vera Grimmer, Karin Šerman, Snješka Knežević, Mia Roth-Čerina, Sonja Jurković i Hildegard Auf-Franić, uredile su je Vera Grimmer i Mia Roth-Čerina, oblikovala Borjana Katić, izvršna urednica je Mateja Markešić, a izdavači Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i UPI2M. Knjiga je izdana uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Hrvatske komore arhitekata, Zaklade HAZU, Grada Zagreba, Fakulteta za građevinu, arhitekturu i geodeziju u Splitu, te Sveučilišta u Rijeci.