Reš pečeno – keramika arhitektice Melite Lozić

 

28/04/2014

Donosimo vam članak o glinenom posuđu arhitektice Melite Lozić, objavljen u časopisu Mrvica www.mrvica.hr

Igra rukama

napisala: Željka Klemenčić

Igranje s tijestom ili plastelinom jedna je od prvih stvari koja mi je pala na pamet kad sam počela razmišljati o temi igre. Željela sam ruke koje same rade... Pa sam shvatila da je savršen trenutak da posjetimo atelje Mala Arta u kojem Melita Lozić izrađuje neobično posuđe od gline - posuđe za ljude koji vole jesti i kuhati, i koji imaju osjećaj za debljinu tijesta ili glazure pod prstima. Njezina je keramika tanka kao fini porculan, ali nekako zabavnija i hrabrija. Nije muzejska, nije stvorena da se gleda u vitrini, već želi biti dio svakodnevnog života i uživanja.

Melita se već 20 godina bavi isključivo keramikom. Prije je bila arhitektica, ali je po pitanjima oblikovanja gline potpuno samouka. Sve je naučila na teži način...

Glina je tijesto. Sličnosti su brojne. Valjak i štapni mikser jedan su od osnovnih pomoćnih alata, ali fini poslovi rade se prstima prije nego što je komad spreman za peć. Pečeni a nezavršeni predmet zove se biskvit.

Zdjelice koje izrađuje Melita tanke su kao papir i neodoljivo privlačne u rukama. Asociraju na ljuske jaja i zovu da ih primaknete usnama. Stvorene su da se iz njih jede i pije, i osjećaš da ih je stvorila osoba kojoj je hrana važna.

Keramika je igra stvaranja rukama i traženje novih rješenja. Ako joj u kuhinji nedostaje neki alat, ona ga jednostavno proizvede. Gradele za hobotnicu, recimo.

Bijelo sa zvukom ime je kolekcije čarobnih zdjelica u koje smo se zaljubili u ateljeu Mala Arta. Mijese se, oblikuju prstima u kalupu, suše, korigiraju i retuširaju, peku, oslikavaju, glaziraju pa opet peku...

Pričam sa svojom peći, kaže Melita. Ali čini se da ne sluša uvijek što joj pećica kaže. Bijelo sa zvukom, na primjer, pečeno je na 1080 stupnjeva, protivno svim pravilima. Na taj način glina se jače zatali pa zdjele propjevaju - kada ih kvrcneš, svaka se drukčije glasa (otuda zvuk Bijelog).

Nije za ovo potrebna nikakva posebna vještina, moraš samo odlučiti da radiš tako tanko, demistificira Melita. Kad zdjelice zapjevaju, nismo tako sigurni...

Sake ili fini čaj prvi su nam pali na um kao idealan medij za ove zdjelice. Ipak, u njima se sasvim dobro snašla i domaća rakija. Nešto što se polako pijucka... Od hrane, sitne meze, pečene sjemenke, keksići i drugi delikatni fingerfood. 

---

Zahvaljujemo Željki Klemenčić, urednici časopisa Mrvica na ustupljenom članku i fotografijama.

pdf članka - kliknite ovdje