Iza Orisova imena stoje tri institucije koje u međusobnoj suradnji tvore središnje mjesto njegovanja arhitektonske kulture u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Časopis Oris, dvomjesečnik za arhitekturu i kulturu, obraća se arhitektima, dizajnerima, urbanistima, ali i široj javnosti zainteresiranoj za arhitekturu, dizajn, fotografiju, teatar, vizualne umjetnosti i teoriju. Časopis kontinuirano izlazi od 1999. godine kao dvojezično izdanje, na hrvatskom i engleskom jeziku, a podjednakom zastupljenošću prikaza regionalnih i internacionalnih radova istražuju se odnosi između lokalnih i inozemnih praksi. Osim časopisa Oris, izdavačka kuća u svojem je dvadesetogodišnjem radu objavila niz posebnih izdanja i publikacija iz područja arhitekture i umjetnosti. 

U 2021. godini privremeno smo prekinuli izdavanje časopisa Oris.  


Dani Orisa međunarodni je arhitektonski simpozij koji organiziraju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Najveći arhitektonski događaj u regiji donosi aktualna zbivanja iz svijeta arhitekture, dizajna i umjetnosti, a svake godine ugošćuje vrhunske stručnjake iz cijelog svijeta i više od 2.000 posjetitelja. Izbor predavača odraz je uredničkog koncepta Orisa i oslanja se na mrežu autora i suradnika koju časopis gradi već više od 20 godina, a ravnoteža između etabliranih i nadolazećih autora te raznolikost predavača posjetiteljima omogućuje uvid u najzanimljivije fragmente recentne svjetske arhitektonske i kulturne produkcije. Osim zagrebačkog simpozija, tijekom godina organiziran je i niz posebnih i tematski fokusiranih izdanja u drugim hrvatskim gradovima, kao i gradovima širom regije.
 
   

Oris Kuća arhitekture otvorena je 2015. godine u centru grada kao fokalna točka arhitekture, dizajna, umjetnosti i kulture. Na više od 600 m2 atraktivnog prostora smještena je multimedijalna dvorana, knjižnica i kutak za čitatelje, uredski prostor redakcije časopisa i portala Oris. Tijekom dugogodišnjeg djelovanja galerijskog prostora, u Oris Kući arhitekture organizirano je više od 300 stručnih predavanja, seminara, konferencija, prezentaciji proizvoda i usluga, izložbenih i kulturnih manifestacija te radionica. Program Oris Kuće arhitekture neizostavan je sadržaj u javnom i kulturnom životu grada koji na interdisciplinaran i interkulturalan način omogućava susrete svih generacija u prostoru namijenjenom arhitekturi i umjetnosti.