Dani arhitekture u Sarajevu

04/09/2023

OBJAVLJENA FANTASTIČNA IMENA PREDAVAČA NA DANIMA ARHITEKTURE 2023.

Najveći arhitektonski događaj u Bosni i Hercegovini će na glavnoj sceni ove godine predstaviti predavače iz preko dvanaest svjetskih zemalja

Dani arhitekture se ove godine se održavaju u periodu 15.-22. rujna i za razliku od prethodnih godina Dani arhitekture će trajati sedam dana na više lokacija širom Sarajeva.

Otvorenje jubilarnog petnaestog izdanja Dana arhitekture će biti u petak 15. rujna gdje će ovogodišnji kuratori Hubert Klumpner (Austrija) i Michael Walczak (Poljska) i zvanično publici predstaviti temu, predavače i program festivala.

Na glavnoj sceni kina Meeting point ove godine bosanskohercegovačkoj publici će se predstaviti studio OOIIO iz Madrida i njihov glavni projektant Joaquín Millán Villamuelas. OOIIO je renomirani arhitektonski biro koji svojom odvažnom arhitekturom oduševljava struku širom Evrope.

Hrvatski studio ZDL će također predstaviti svoj opus radova i pokazati zašto su jedan od vodećih ureda u Hrvatskoj i regiji.

Studio Grad iz Crne Gore će kao jedan od predstavnika regionalne arhitektonske scene uveličati ovogodišnje izdanje Dana arhitekture, predstaviti svoja dosadašnja i buduća arhitektonska ostvarenja.

Iz Francuske nam dolazi Meriem Chabani iz studija New South koja će publici predstaviti svoj pristup arhitekturi, te na koji način utječe na okolinu oko sebe i daje svoj doprinos struci.

Scott Doig iz studija Haptic koji svoja predstavništva imaju u Norveškoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, će donijeti dašak suvremene arhitekture i dizajna u Sarajevo, te nesumnjivo oduševiti lokalnu publiku.

Iz Švedske nam dolazi Johannes Tovatt čiji studio zapošljava preko 21 000 stručnjaka iz raznih oblasti građevinske struke i u 30 minuta će pokušati izdvojit ono najvažnije iz svoje dosadašnje karijere.

Albert Achammer iz Njemačke koji predstavlja ATP studio, te rade pod sloganom “arhitekti i inženjeri za bolje zgrade” će nam predstaviti neke od objekata koje su realizirali širom Europe.

Bosna i Hercegovina će također imati svoje predstavnike, a to su Studio Gepek i Ledić arhitektura.

Iz Sjedinjenih Država na glavnu scenu će izaći Sarah Williams sa MIT-a i uvesti nas u svoj svijet arhitekture otkrivajući njen pristup projektiranju i izgradnji objekata različitih kategorija.

Na ovogodišnjem izdanju Dana arhitekture Francusku će predstaviti i Ruedi Baur koji će govoriti o svojoj viziji arhitekture, dizajna i lekcijama za budućnost.

Lucy Bullivant iz Ujedinjenog Kraljevstva će biti jedna od predavačica na glavnoj sceni kina Meeting point od koje će sarajevska publika imati priliku vidjeti fantastične primjere britanske arhitekture i dizajna.

Pored predavanja renomiranih arhitekata iz cijelog svijeta, Dani arhitekture će ove godine obilovati mnogobrojnim izložbama, panelima, stručnim okupljanjima i filmovima koji će nesumnjivo privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture je Olimpijska arhitektura, gdje će predavači i gosti istražiti ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a sa osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine.

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

Facebook: www.facebook.com/daniarhitekture

Instagram: @daniarhitekture

Twitter: @da_sarajevo