Ghost project 2014: društvene inovacije

10/04/2014

Organizacija Mikser poziva sve zainteresirane dizajnere da se prijave na natječaj za sudjelovanje na izložbi 'Ghost Project 2014: Društvene inovacije'. Ideja okosnica ovogodišnje smotre talenata su društvene inovacije koje pozivaju na nove inicijative, koncepte i rešenja koja koriste dizajn kao alat za osnaživanje zajednice. Natječaj je otvoren za osobe iz cijelog svijeta, mlađe od 35 godina, u razdoblju od 30. marta do 30. aprila.

'Ghost Project' je međunarodna platforma za talentirane pojedince u području industrijskog dizajna. Projekt je započet 2006. godine, kao mala lokalna izložba, da bi slijedećih godina prerasla u jednu od najvećih regionalnih smotri talenata iz područja dizajna.

Ovogodišnji slogan – 'Društvene inovacije' ohrabruje projekte čiju inovativnost pokreću društvene potrebe, a ne tržište, u cilju uspostavljanja komunikacije, održivosti i opće dobrobiti unutar suvremenog društva. Važni kriteriji pri izboru pobjednika bit će inovativne karakteristike koje unapređuju kvalitet suvremenog života, ergonomija, racionalni troškovi proizvodnje, upotreba lokalnih materijala, proces proizvodnje koji ne zagađuje životnu okolinu i značajan društveni utjecaj.

Žiri, koji čine Ana Karaš (SAD), Jelena Matić (Srbija), Jovana Zhang (Kina), Maja Lalić (Srbija), Nikola Radeljković (Hrvatska) i Salih Teskeredžić (BiH), proglasit će pobjednike 5. svibnja 2014. godine. Pobjednici natječaja bit će sudionici Mikser festivala 2014, najvećeg regionalnog festivala kreativnosti i inovacija koji se održava u Savamali (Beograd) od 3. do 8. lipnja 2014. godine. Nagrada uključuje sudjelovanje na središnjoj izložbi 'Ghost Project 2014: Društvene inovacije', javnu prezentaciju pobjedničkih radova u okviru međunarodnog Dizajn maratona i aktivno sudjelovanje na jednoj od festivalskih kreativnih radionica. Gosti festivala, članovi međunarodnog žirija, nagradit će najbolji projekt specijalnim priznanjem u nekoliko kategorija. Pobjednici će biti proglašeni na ceremoniji dodjele nagrada posljednjeg dana festivala.

Prijaviti se možete putem online formulara na: ghost.mikser.rs
 

MIKSER je multidisciplinarna platforma koja potiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regije i uspostavlja dijalog između suvremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.

Organizacija MIKSER pokrenula je MIKSER FESTIVAL, najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija te osnovala MIKSER HOUSE – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smješten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujići sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivnu kulturnu zonu.

mikser.rs