Otvorenje izložbe i predstavljanje prve publikacije Zaklade Josip Vaništa

 

11/05/2022

U utorak, 17. svibnja u 19 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3 u Zagrebu), održat će se predstavljanje prve publikacije Zaklade Josip Vaništa, urednika Feđe Gavrilovića.

Na predstavljanju će kratko predavanje održati urednik knjige i povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović, fotograf Ivan Posavec, voditelj Zaklade Josip Vaništa, Luka Filipović, te moderatorica Antonia Ćosić. Uz predstavljanje knjige Druga strana, bit će izloženi zapisi i pisma članova umjetničke skupine Gorgona.

Prvi tiskani projekt Zaklade Josip Vaništa, donosi vam urednik izdanja, likovni kritičar i povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović. U kreativnoj produkciji Maria Gigovića,  dizajn Ive Mađora iz Kofeina, uz suradnju i potporu  obitelji Krajačić, nastavlja se jasna linija skoro tridesetogodišnje kontinuirane suradnje Josipa Vanište s Kratisom, sada Printera Grupom i Kofeinom. Ovo tiskano izdanje poklonicima Vaništinog lika i djela donosi uvid u odnose koje je slavni hrvatski umjetnik gajio s također slavnim suvremenicima. Bogato izdanje sastoji se od fotografija, kolaža, korespondencije u vlasništvu Zaklade Josip Vaništa. Neke nikad objavljenje crtice i kuriozitete s, među ostalima: Julije Knifer, Slavko Kopač, Matko Meštrović, Francois Morellet, Ivan Kožarić, Radoslav Putar, Marijan Jevšovar , Pavao Cajzek, Ivan Posavec.

Iz predgovora:

Naslov Druga strana činio mi se prikladnim za ovu zbirku tekstova, crteža i fotografija iz ostavštine Josipa Vanište. Riječ je o zapisima od kojih su neki već publicirani u dosad objavljenim Vaništinim knjigama, a neki ovdje doživljavaju premijeru. Ta druga strana može značiti i suodnos Vaništinih tekstova s nekim drugim tekstnim ili netekstnim materijalima, ali i zrcaljenje njega samoga u korespondenciji s kolegama i poznanicima.

                     -  Feđa Gavrilović

Izložbu možete pogledati do 24. svibnja 2022.

POKROVITELJI