Panel: Aktiviranje urbanih identiteta

09/04/2024

Pridružite nam se sutra, 9. travnja 2024. (utorak) u 18 sati na panelu „Aktiviranje urbanih identiteta“ u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 9). Panel se održava u sklopu izložbe „Obnova povijesnog Zagreba: Topografija identiteta - studija br.15“ Bojana Baletića.

Sudionici panela:

Luka Korlaet, arhitekt i profesor, dogradonačelnik grada Zagreba
Martina Bienenfeld, ekonomistica, direktorica Turističke zajednice GZ
Ira Prayer, dizajnerica, pokretačica DDZG
Ivana Nikolić, dizajnerica, pokretačica Projekt Ilica:Q'Art
Bojan Baletić, arhitekt i profesor, Arhitektonski fakultet SuZ

O panelu:

U zadnjih deset godina Zagreb se, pod vodstvom Turističke zajednice Grada, razvio u međunarodnu turističku destinaciju. Programski se aktiviraju reprezentativni javni prostori i u isto vrijeme otkrivaju skrovita mjesta Gornjeg i Donjeg grada.  Kakva smo iskustva stekli i što treba korigirati u narednom vremenu? U isto vrijeme pokrenute su u Donjem gradu lokalne inicijative posvećene unaprijeđenu kvalitete života i afirmaciji stalnih sadržaja. Ovi projekti, vođeni od strane kreativnih profesionalaca, bili su vrlo uspješni u aktiviranju urbanih identiteta. Koja su iskustva i kako dalje razvijati projekte? Možemo li iskustvo prenijeti na druga susjedstva u Donjem gradu? Možemo li preokrenuti trendove i vratiti život i kvalitetu života u centar grada?

O izložbi:

Izložba predstavlja odabrane dijelove studije „Topografija identiteta povijesne urbane cjeline Grada Zagreba“ koja je izrađena u okviru „Programa cjelovite obnove povijesnog dijela Grada Zagreba“, a dovršena 2023. godine. Gornji grad, Kaptol i Donji grad prostori su nacionalnog identiteta u kojemu se nalaze ključne državne, kulturne, obrazovne i vjerske institucije. To je prostor koji predstavlja i međunarodno prepoznatljivi izgled glavnoga grada. On je prepoznat i kao turistička destinacija i mjesto brojnih interesantnih događanja u gradu Zagrebu.    -    Bojan Baletić