Promocija monografije Vinka Uhlika Graditi i slikati grad

 

20/11/2019

 
U utorak, 26. studenog u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) održat će se promocija monografije renomiranog arhitekta, urbanista i akademskog slikara Vinka Uhlika naziva „Graditi i slikati grad“. O knjizi će govoriti Maroje Mrduljaš, Tonko Maroević, Marko Sančanin i Vinko Uhlik.
 
Knjiga Vinka Uhlika automonografski je uradak njegova cjeloživotnog rada na području arhitekture i urbanizma (diplomirao na Arhitektonskom fakultetu kod prof. Vladimira Turine 1957.) i osebujnog i bogatog slikarskog opusa (diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti kod prof. Otona Postružnika 1965). Monografija obuhvaća arhitektonsko, urbanističko i slikarsko stvaralaštvo Vinka Uhlika i predstavlja radove u rasponu od sedamdesetak godina. Nakon profesionalne biografije slijedi popis stotinu arhitektonskih i urbanističkih realizacija, natječajnih radova i neizvedenih projekata uz bogati ilustrativni prilog arhitektonskog i urbanističkog djelovanja. Posebno je odabrano dvadesetak najznačajnijih arhitektonskih i urbanističkih projekata detaljno obrađenih grafičkim materijalom i tekstom, dijelovi intervjua s autorom, tekstovi kolega o Uhlikovu radu, isječci iz časopisa, itd. Značajan je dio prezentacija velikih arhitektonsko-urbanističkih projekata izrađenih za javne natječaje. Slijede autorovi tekstovi kao impresije uz šetnju gradom Zagrebom i individualne opservacije na pojedine dijelove grada i vlastito učešće u njihovu višegodišnjem ostvarivanju.
 
U intervjuu s autorom raspravlja se uglavnom o problemima urbanističke prirode, osobito izgradnje naselja Zapruđe i Središće te dvadesetak kraćih stručnih tekstova o urbanističkim i arhitektonskim temama na kojima je autor radio. Vrijedan  su  prilog  i autorove slobodne opservacije uz šetnju gradom koji Uhlik promatra kao zajedničko dobro i prostornu vrijednost kolektivnog življenja.
 
Velik dio Uhlikove automonografije prikaz je njegova slikarstva, značajnog i djelima bogatog opusa, uz iscrpne priloge likovnih kritičara Vlade Buzančića i Stanka Špoljarića. Brojem djela i zamjetnom kvalitetom Uhlikovo je slikarstvo vrijedan dio hrvatskog suvremenog slikarstva, nažalost, do danas  nedovoljno istican i obrađen. Sve su slike višebojne, rađene na različitim podlogama, tehnikama akrilika, tempere i akvarela, sadržajno različitih motiva.
 
Tvrdo ukoričena knjiga formata 24 x 30 cm, ima 290 stranica, s oko 100 kartica teksta i oko 250 različitih  reprodukcija.
 
Intencija monografije prezentacija je plodnog slikarskog i arhitektonsko-urbanističkog rada Vinka Uhlika kao sudionika stručnih i društveno kulturnih kretanja tijekom šezdesetak godina. Osim prezentacije autorova rada te rada niza autorovih suradnika i kolega, kroz tekstove i komentare ova je knjiga i autentičan dokument vremena, što je čini širim stručnim i kulturološkim doprinosom hrvatskoj arhitekturi i kulturi druge polovice dvadesetog stoljeća. Dok se arhitektura i urbanizam bave oblikovanjem prostora, autorovo slikarstvo služilo mu je da ispituje vlastite osjetilne reakcije na prostore koji ga okružuju i u kojima živi.
 
Ova zanimljiva automonografska knjiga otvara i potiče više pitanja o uskoj kreativnoj vezi arhitekture i likovnosti. Povezanost arhitekture i slikarstva tek kroz isprepletenost različitih medija ovdje doživljavamo jedinstveno. Upravo zato jer prepoznajemo Uhlika kao arhitekta, njegove slike intrigiraju na teoretiziranje oko smisla i postojanja umjetnosti kao ključnog medija komunikacije uvijek pod istim zajedničkim nazivnikom. Ovako rijedak način u pristupu i obradi knjige posebno je zanimljiv arhitektima i povjesničarima umjetnosti i teško mu je dati jednu od uobičajenih klasifikacija.
 
- Iz recenzije, dr.sc Tomislav Premerl
 
Knjigu možete kupiti u Oris Kući arhitekture, kao i putem našeg webshopa: https://bit.ly/35jUmyI