Rezultati Natječaja za izradu idejnoga arhitektonskog rješenja Stambeno poslovne zgrade u Zagrebu Langov trg - Novakova

03/03/2022

Rezultati Natječaja za izradu idejnoga arhitektonskog rješenja Stambeno poslovne zgrade u Zagrebu Langov trg - Novakova
 
U utorak 8. ožujka 2022. u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) pogledajte izložbu svih pristiglih radova na Natječaj za izradu idejnoga arhitektonskog rješenja Stambeno poslovne zgrade u Zagrebu Langov trg - Novakova. Uz otvorenje izložbe održat će se i razgovor s ocjenjivačkim sudom, u sastavu:
 
Red. prof. art. Goran Rako, dipl.ing.arh. ovl.arh. (br. 45) Predsjednik O.S. - predstavnik provoditelja
Tomislav Dolečki , dipl.ing.arh., ovl.arh.urb. (br. 93) - predstavnik provoditelja
Dražen Plevko, dipl.ing.arh., ovl. arh., (br. 2821), - predstavnik provoditelja
Dalibor Hrnjak - predstavnik raspisivača
Marko Budimir - predstavnik raspisivača
 
Godine 2021. raspisan je Natječaj za idejno rješenje za izgradnju zgrade na križanju Langovog trga i Novakove ulice u Zagrebu. Raspisivač natječaja je Build Link d.o.o. iz Zagreba.
Cilj provedbe javnog natječaja je dobivanje najboljeg urbanističko-arhitektonskog rješenja, prema predloženoj programskoj strukturi i na taj način kvalitetno upotpuniti sadržajnu i oblikovnu strukturu urbane cjeline Grada Zagreba.
Od natječajnog rada očekuje se da vrednujući i afirmirajući zatečene urbane i kulturne vrijednosti prostora, njegove prostorno-urbane i arhitektonsko-graditeljske karakteristike, ostvari kvalitetno idejno arhitektonsko oblikovno rješenje, njegovo skladno uklapanje u postojeću urbanu strukturu i ponudi optimalno funkcionalno rješenje planiranih programskih sadržaja.
Na natječaj je pristiglo 15 radova, a prvu nagradu u iznosu od 78 tisuća kuna osvojila je Frana Milaković
 
OBRAZLOŽENJE KONCEPTA
Građevina je smještena u samom središtu grada u blizini prometnih tokova. S druge strane orijentirana je na mirniju Novakovu ulicu. Izniman projektantski napor uložen je pri stvaranju arhitektonskog rješenja koje će na miran način pridonijeti prijelazu iz blokovske izgradnje na Ribnjaku i Langovom trgu u rezidencijalnu arhitekturu Novakove ulice. 
Projektnim rješenjem stvorena je svojevrsna urbana oaza u kojoj su zadovoljene gotovo sve potrebe modernog čovjeka. Zgrada je istodobno ekskluzivna i racionalna, ali je isto tako ostavljeno dovoljno prostora za prilagodbu željama investitora.