VEČERI U ORISU: OPEN HOUSE ZAGREB

13/02/2024

U ponedjeljak 19. veljače 2024. s početkom u 19 sati u Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3) nastavljamo s cjelogodišnjim serijalom događanja - VEČERI U ORISU.

Ovoga ponedjeljka predstavit će se prošlogodišnje, prvo izdanje Festivala Open House Zagreb. Na ovome predstavljanju bit će izloženo nekoliko fotografija objekata koji su predstavljeni na Festivalu, projicirat će se kratki filmovi snimljeni na Festivalu, a o Festivalu će govoriti stručni voditelji, partneri i organizatori.

Moderatorica predavanja: Ivana Antunović Jović

Govornici: dr. sc. Bojan Baletić, dekan Arhitektonskog fakulteta, dr. sc. Mia Roth Čerina, profesorica na Arhitektonskom fakultetu, prodekanica za međunarodnu suradnju i umjetnost, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata, Igor Franić, arhitekt i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i Dubravka Vrgoč, kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb.

Koncept izložbe: Nina Bačun i Josipa Tadić

O FESTIVALU:

Festival Open House Zagreb, pod vodstvom Udruge za promicanje arhitekture i dizajna, zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata.

Festival je promovirao 35 objekata koji fizički i simbolički predstavljaju neke od najboljih arhitektonskih primjera grada Zagreba. Ponudio je time nove vizure grada te osobne poglede na objekte iz različitih vremenskih epoha i različitih namjena. Festival je potaknuo građane i turiste na razmišljanje o vrijednostima grada i njihovoj ulozi u njegovom stvaranju te ih motivirati da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje.

Svi programi tijekom festivala bili su besplatni, a realizirani su uz pomoć partnera Turističke zajednice grada Zagreba, a potom i sponzora i donatora koji su potpomogli projekt.

Na Summitu Open House Europe, održanom u prosincu 2023. u Lisabonu, Open House Zagreb, uz Tiranu i Kopenhagen izdvojen je kao jedan od najperspektivnijih europskih festivala te je naglašena njegova inovativnost upravo u bliskom povezivanju s arhitektima i strukom što daje festivalu i u europskom kontekstu novu dimenziju.

Nakon zanimljivog predavanja i rasprave, ostanite na druženju u ugodnoj atmosferi, uz degustaciju vina!

Ulaz na predavanje je slobodan.

Vidimo se u Orisu!