"Žene u građevini, arhitekturi i povezanim industrijama" konferencija

 

01/03/2023

Malo ih je, al' ih ima: žene u građevini su rijetkost, no rodno-raznolike kompanije u pravilu su uspješnije

Već su održane dvije uspješne konferencije „Žene u građevini, arhitekturi i povezanim industrijama,” a interes za treću iteraciju još je veći. Women in Adria tako 16. ožujka organizira još jednu konferenciju u kojoj će žene iz sektora građevine i povezanih industrija dijeliti svoja iskustva.

Činjenica je da u ovoj industriji nema puno zaposlenih žena, a još je kritičnije na vodećim pozicijama. Iako arhitektice rado otvaraju vlastite tvrtke, one obično ostaju u mikro segmentu, dok se njihove kolegice iz građevine i geodezije rijetko odlučuju za poduzetništvo, a u javnom i privatnom sektoru suočavaju se s jačim predrasudama. Od ukupnog broja zaposlenih u građevinskom sektoru, žena je manje od 11 posto. Broj žena na prvim crtama gradilišta još je manji – samo je jedna žena na svakih 100 zaposlenih na terenu, pokazuju istraživanja.

Na trećoj će nam konferenciji žene otkriti kako se snalaze u ovoj snažno muški dominantnoj industriji i kako se nose s predrasudama. Žene iz industrije nekretnina i dizajna interijera pak će otkriti kako su pomogle popularizaciji vezanih zanimanja u kojima zaista vidimo rast zaposlenih žena.

Kao i prethodnih godina, sponzori konferencije su Colas, Kamgrad i Cemex, te Eurovilla, Černelić, SmartWay, Solidian i Kelteks.

Na svakoj su konferenciji za žene u građevini do sada imale i okrugle stolove. Doznale su kako je na fakultetima podjednak broj studentica i studenata, ali kad je posao u pitanju, žena je puno manje na gradilištu, primarno jer se boje uvjeta rada i većinski muškog kolektiva. Istovremeno, potražnja za stručnjacima u području građevine je sve veća, stoga su sve žene zainteresirane za rad na gradilištu dobrodošle.

Prema Američkom sociološkom udruženju, rodno raznolike organizacije imaju 21 posto veću vjerojatnost da će doživjeti natprosječnu profitabilnost od manje raznolikih tvrtki. Pa bi svakoj kompaniji, pa tako i građevinskoj, trebao biti cilj smanjiti rodni jaz i učiniti okružje prijateljskim za žene.

Ove godine na okruglom stolu bit će zaposlenice HR-ova građevinskih tvrtki koje će, uz raspravu, biti otvorene i za sva pitanja vezano uz zapošljavanje i uvjete rada u industriji. Prilika je ovo koju će nesumnjivo željeti iskoristiti studentice građevine kako bi razriješile sve nedoumice vezane uz prilike koje im se pružaju u području kojim se žele baviti.

Uz predavanja, osigurale smo Vam i coffee break i ručak, kao i sjajnu priliku za networking.

Konferencija će se održati 16. ožujka u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, u dvorani Zrinski, od 8:30 do 15:00 sati.

Cijene ulaznica su sljedeće:

  • 60€ za članice WIA mreže
  • 70€  za sve izvan WIA mreže
  • 30€ za studentice

Cijene uključuju PDV. Za prijavljene dvije do pet osoba iz iste tvrtke, ostvarujete 10% popusta na ulaznice, a za 5 i više ostvarujete 15% popusta.

Prijaviti se možete putem web stranice events.womeninadria.com.